Analyse Club Brugge en het spook van de leidersplaats

Club Brugge en het spook van de leidersplaats
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Club Brugge miste tegen Charleroi een open kans om co-leider te worden in de Jupiler Pro League. Ryan sakkerde over "een zoveelste domper." En inderdaad: het was de elfde keer dat Club op kop kon komen in anderhalf seizoen en al de negende keer dat het niet lukte!

Door Aernout Van Lindt
 

20 oktober 2013: Kortrijk - Club Brugge 4-1

Blauw-zwart was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond met 26 op 30 knap tweede na tien speeldagen. Standard had op speeldag 10 verloren van Zulte Waregem en moest ook tegen Charleroi punten laten liggen: 28 op 33.

Club Brugge hoorde van de 2-2 tussen de Rouches en Charleroi en konden even later hun zondagvooravond nog mooier maken door te winnen op Kortrijk en zo de leidersplaats over te nemen. Het werd een anticlimax: 4-1 was het zware verlies.

27 oktober 2013: Club Brugge - Racing Genk 0-2

Een weekje later kreeg Club een nieuwe kans om op zondagnamiddag minstens even aan de leiding te komen. Opnieuw werd het een afknapper door 0-2 verlies tegen Racing Genk.

Later op de avond speelden Anderlecht en Standar gelijk, waardoor de kloof met de Rouches opliep tot 3 punten. Opvallend: Standard liep dus uit in de stand ondanks een 2 op 6.

26 december 2013: Club Brugge - Waasland Beveren 0-2

Ook al was het maar voor een dagje, met 43 punten tegenover de 45 van Standard kon blauw-zwart minstens een dag leider zijn. Dan moest het wel de punten thuishouden tegen WB.

Weer liep het mis, een dag later werd de pil nog bitterder om te slikken, want de Rouches wonnen wel in Kortrijk en diepten de kloof zo uit tot vijf punten.

28 maart 2014: Club Brugge - Lokeren 5-1

Bij het begin van play-off 1 lukte het wel. Club Brugge won met overtuigende cijfers van Lokeren en was voor twee dagen leider in de Jupiler Pro League, tot Standard de maat nam in eigen huis van Anderlecht.

Het was de eerste keer sinds speeldag 1 van de reguliere competitie dat Club Brugge eens bovenaan het klassement stond. Toen was de 2-0 zege thuis voldoende om voor een dagje (de 3-0 van Racing Genk) bovenaan te staan.

6 en 12 april 2014: Anderlecht - Club Brugge 3-0 en Zulte Waregem - Club Brugge 2-1

De daaropvolgende speeldagen was het ideale moment voor blauw-zwart om écht op zoek te gaan naar een prijs. Standard verloor bij Zulte Waregem en pakte amper een puntje tegen Racing Genk, Club kreeg dus twee keer de kans leider te worden.

Evenveel keer ging de leidersplaats verloren door een nederlaag. Op bezoek bij Anderlecht werd misschien wel de titel verloren, bij Zulte Waregem liep het ook mis een weekje later.

21 april 2014: Club Brugge - Standard 0-0

Een gesloten duel werd het op Jan Breydel, met als inzet de leidersplaats in de kering van de play-offs. En het lukte weer niet voor Club Brugge. Het had wel een paar kansen op een unieke 1-0 en bijhorende leidersplaats, maar het bleef steken op 0-0.

De puntendeling zorgde er voor dat de kloof op de Rouches een puntje bleef, ook Anderlecht verloor en bleef op drie punten van blauw-zwart hangen.

26 april 2014: Lokeren - Club Brugge 1-3

Een weekje later kreeg Club Brugge een nieuwe kans ... en lukte het wel. Het werd leider na een zege op Club Brugge en mocht door verlies van Standard zelfs op die plaats blijven kamperen.

Opmerkelijk: voor de tweede keer komen de Bruggelingen op kop van de stand na een duel tegen Lokeren. Moet Club dan nog tot Valentijn 2015 wachten om de leiderspositie nog eens in handen te nemen? Dan staat namelijk Club - Lokeren op het programma ...

4 mei 2014: Club Brugge - Anderlecht 0-1

Speeldag 7 uit play-off 1 was uiteindelijk de allesbeslissende match. Op Jan Breydel had de thuisploeg de kans om een rechtstreekse concurrent uit te schakelen en de weg naar de titel open te fietsen.

Via een owngoal van Thomas Meunier liep het helemaal anders: 0-1 en het stuivertje rolde naar de kant van de landskampioen. Een weekje later kon Club Brugge op Sclessin de leidersplaats nog claimen voor een viertal uurtjes, daarna was de titel gevlogen richting paars-wit.

26 oktober 2014: Club Brugge - AA Gent 2-2

Club Brugge kon ook twee weken geleden al minstens co-leider worden met Anderlecht. Het moest dan wel voorbij AA Gent raken en met 10 tegen 11 moest het uiteindelijk tevreden zijn met een gelijkspelletje. 

Het was de tiende keer dat blauw-zwart de kans kreeg op een leidersplaats, voor de achtste keer liep het mis. En dit weekend dus voor de negende keer.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties