De nieuwe Football Manager: onze indrukken
Redactie
| 1851 reacties
De nieuwe Football Manager: onze indrukken

Toen we de testversie van de nieuwe Football Manager 2015 in handen kregen, was één redacteur er als de kippen bij om het te claimen. Na een dikke week niets van hem te laten horen, kwam hij -enigszins ongewassen en met grommende maag- terug boven water met zijn indrukken.

Door Sander De Graeve

"Een recensie schrijven? Dus ik moet even stoppen met spelen?" Dat was zowat mijn reactie toen onze hoofdredacteur me vanmorgen uit mijn trance haalde. Argumenteren dat ik absoluut eerst nog de Aziatische markt moest afspeuren voor een versterking voor 'mijn' AA Gent, er moet toch wel één Chinees uit dat miljard iets met een bal kunnen, hielp ook niet.

Bij dezen dus de recensie van Football Manager 2015. Voor wie dit geen belletje doet rinkelen, even een korte uitleg. In Football Manager maak je, in tegenstelling tot titels als FIFA, niet zelf de goals voor je team. Je neemt de taak van de coach, oftewel de manager naar Engels model, op je. Je doet de transfers, bepaalt de tactiek en de training, gaat bij het bestuur vragen om een uitbreiding aan het stadion...

Alle beelden komen uit de proefversie van Football Manager 2015

Werkelijk alles kan je naar je hand zetten. Je kan je zelfs in de media uitlaten over andere spelers of coaches. Zo had ik na Club-Gent al meteen een relletje met ene Michel Preud'Homme. Hij was ziedend nadat Engels Raman onderuit schoffelde en zo een strafschop veroorzaakte. Zo kwamen we op 1-1 in de laatste minuut. Heerlijk. Voor wie zoveel werk niet ziet zitten, geen nood. Je kan heel veel taken overlaten aan je assistent of je kan opteren voor de 'Classic' spelmodus. Daarover later meer.

Dé allergrootste troef van Football Manager is het realisme. Als Gent-volger wou ik dat toch eens aan de tand voelen. Nadat Hein Vanhaezebrouck zijn kastje leegmaakte, werd ik inderdaad welkom geheten door voorzitter Ivan De Witte. Hij vertelde me dat het toch een risico was dat ze voor zo'n onervaren manager gekozen hadden. "Doe je stinkende best, of je ligt buiten", las ik tussen regels door.

Even later liep dokter Luc Vanden Bossche (ook correct), mijn kantoor binnen. Dat ik in de eerste maanden niet op Nicklas Pedersen moest rekenen. Yaya Soumahoro deed in de eerste maanden zijn reputatie ook alle eer aan. Op twaalf wedstrijden miste hij er vier door kleine blessures. Alles leunt zoveel als mogelijk aan bij het echte. Het enige verschil? Dat je zelf de baas mag zijn in dat alles. 

De grootste veranderingen bij deze editie zijn het nieuwe menu en de verbeteringen aan de 3D-weergave van de wedstrijden. Alles is razendsnel terug te vinden. Of je nu zoekt naar de kampioen van de Aziatische Champions League van drie jaar terug, of de prestaties van Aalst in tweede, of toch maar eens de kern van Beerschot-Wilrijk wil bekijken. Bij de wedstrijdbeelden vallen vooral de doelmannen op. Ze gaan al realistischer naar de bal toe dan in de vorige edities.

Één waarschuwing, eens je eraan verslingerd bent, wil je steeds toch maar die volgende wedstrijd spelen. Wie echt wil pochen tegen zijn vrienden speelt het best tegen elkaar online. Via Steam is dat de laatste jaren steeds makkelijker geworden. Niets is leuker dan één van je vrienden de loef afsteken door de titel te pakken in de Primera División. Met Espanyol Barcelona, of zo.

Wie liever erg snel doorheen het seizoen gaat, of het niet al te nauw wil nemen met het realisme, vindt zijn gading in de spelmodus 'Classic'. Je kan er sneller van match tot match gaan. Ideaal voor wie iets minder tijd heeft. Daar heb je ook het meeste kans om ooit je eigen zoon door de jeugdrangen van je club naar de eerste ploeg te zien doorstromen.

Speel zelf ook de nieuwe FM al

"Chef? Is het goed zo? De tactiek voor de match tegen Oostende gaat zichzelf niet uitleggen, hé." Het gezucht aan de andere kant van de redactie is luid hoorbaar, maar toch kan ik er een 'ja, doe maar' uit ontwarren. Voor ik de troepen van Fred Vanderbiest in de pan hak, nog even dit.

Ook jij kan nu al aan de slag met Football Manager 2015. Het spel komt pas uit op 7 november, maar als je het nu aankoopt, kan je meteen aan de slag met de proefversie. Via deze link kan je hem bestellen!

Je kan ook nog steeds je kans gaan in onze prijsvraag. Wij geven hier tien exemplaren weg!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties