Cools is de gedroomde opvolger voor Meunier: "Hij werd tot rechtsback omgevormd bij Anderlecht"

Cools is de gedroomde opvolger voor Meunier: "Hij werd tot rechtsback omgevormd bij Anderlecht"
Foto: © Photonews

Club Brugge nam Dion Cools in het tussenseizoen over van OH Leuven. De Brabander met Maleisische roots werpt hoge ogen op de rechtsbackpositie, maar in de Leuvense jeugd spraken de voeten als rasechte nummer tien. "En dan kwam hij terug van een seizoen bij RSC Anderlecht."

Door Cédric De Volder

Het zijn de woorden van Hans Vander Elst. De assistent-coach van OH Leuven kent Dion Cools niet alleen van bij de A-ploeg, maar zag hem als jeugdcoördinator aan Den Dreef groeien. 

"Ik herinner me nog dat we Dion zijn gaan halen bij Tempo Overijse", vertelt Vander Elst. "Hij was toen negen jaar en het had heel wat voeten in de aarde om hem te overtuigen. Dion was liever bij zijn vriendjes gebleven." (lacht)

Destijds was er van een flankverdediger nog geen sprake. "Cools speelde bij de OHL-jeugd vooral als nummer tien. Het kwam zelfs voor dat hij in de spits stond. Dion was toen al een atletische en krachtige voetballer."

"Hij is dan naar RSC Anderlecht vertrokken als middenvelder", gaat Vander Elst verder. "En een jaar later is hij teruggekeerd als flankverdediger. (lacht) In Brussel hadden ze hem daar gezet. Met onder anderen Charly Musonda Junior was de concurrentie niet min, hé."

Cools sloot aan bij de B-kern en kon de boontjes gaan doppen als rechtsback. "Maar dat was aanvankelijk niet van harte. Uiteindelijk besefte hij ook dat hij een schaars profiel heeft."

"Dion is iemand die loopt en blijft lopen", gaat de T2 verder. "Bovendien heeft hij ook een goede voorzet in huis. Zo zijn er niet veel, hoor. Al moet zijn defensieve werk nog stabieler worden. Dat is zijn grootste werkpunt. 

Zijn defensieve werk moet nog stabieler. Dat is zijn grootste werkpunt

Het was overigens Ivan Leko die Cools een kans gaf. "Voor de start van PO3 (in 2014, nvdr.) speelden we een oefenwedstrijd tegen Eendracht Aalst. Daar zag Leko dat Cools heel wat in zijn mars heeft."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties