Vallen en weer opstaan, Vadis Odjidja knokte om kinderdroom te doen uitkomen: "Zo fier op hem"

Vallen en weer opstaan, Vadis Odjidja knokte om kinderdroom te doen uitkomen: "Zo fier op hem"
Foto: © photonews

Na maanden van geduld uitoefenen mocht Vadis Odjidja vorig weekend eindelijk zijn debuut maken in de Premier League. Een droom die 12 jaar geleden voor de eerste keer werd uitgesproken. Maar het pad ernaartoe verliep niet over rozen. Hard werk en mentale weerbaarheid hielpen hem verder.

Wij spraken met zijn begeleider, Peter Smeets, de man die hem als één van de besten kent. "De laatste maanden heb ik intensief met hem meegeleefd", knikt Smeets. "Toen hij tegen Arsenal het veld mocht opkomen, was dat ook voor mij een emotioneel moment."

"Toen ik 12 jaar geleden met die 15-jarige knaap begon te werken werd die droom voor het eerst uitgesproken: in de Premier League spelen. Als het dan eindelijk zover is, dan doet dat wel iets met een mens. Zeker als je weet wat Vadis daar allemaal voor over heeft gehad ", vertelt Smeets.

Ondertussen zag Smeets al een hele reeks topspelers de revue passeren, maar Vadis is de jongen die zijn carrière een nieuwe wending gaf. "Eigenlijk dankzij het vertrouwen van vader Henry Odjidja", bevestigt Smeets. "Een hele leuke wending ook. Ik ben er nog steeds dankbaar voor. En fier dat ik zoveel jaar later nog steeds een team vorm met Vadis."

Hij heeft ontzettend hard gewerkt om dit te bereiken!

Peter Smeets

Want dat het niet altijd over rozen liep, is eigenlijk nog licht uitgedrukt. "Hij heeft blessures gehad op de verkeerde momenten in zijn carrière. Zoals toen hij bij Norwich aankwam. Hij sleepte nog een blessure mee uit zijn periode bij Club Brugge. Daar hadden ze hem gevraagd te spelen tijdens de play-offs, maar hij was al licht geblesseerd. Dat heeft het allemaal niet makkelijker gemaakt."

Bij Norwich begon hij dus met een achterstand en ook in de Premiership wis je dat zomaar niet uit. Soms hebben mensen een verkeerde perceptie van hem. Maar ik durf je zeggen: die jongen heeft héél hard gewerkt."

"Mentaal heeft hij het zwaar gehad, maar hij heeft het hoofd niet laten zakken. Ik ben dikwijls naar Norwich geweest om te kijken hoe het met hem was. In een vrij eenzame situatie heeft hij zich recht weten te houden. Ik heb toen de Vadis gezien waarvan ik hou. Ik durf dan ook gerust zeggen dat ik fier op hem ben!", aldus Smeets.

In 2012 zag hij zich door Leekens een transfer door de neus geboord

Toch had Vadis daarvoor al kennis gemaakt met de harde wereld die het voetbal is. In 2012 zag hij zich in extremis een transfer naar Everton door de neus geboord. Zogezegd omdat de papieren te laat binnen waren, maar later bleek dat Georges Leekens, de toenmalige trainer, de transfer had gedwarsboomd.

"Op het moment dat hij die transfer miste, heeft hij het nog moeilijker gehad", bevestigt Smeets. "Maar het heeft hem wel deze situatie leren plaatsen. Net als zijn uitleenbeurt aan Rotherham. Hij speelde er vijf matchen om competitieritme op te doen. Hij zette zich in en werd telkens 'Man van de Match'. En daar plukt hij nu de vruchten van."

De trainer wou hem niet meer laten gaan

Voorlopig slechts met een invalbeurt van zeven minuten, maar... "Liever een invalbeurt van zeven minuten tegen Arsenal bij 1-1 dan een halfuur als de match al gespeeld is. En hij heeft het goed gedaan. Morgen spelen ze tegen Watford en hopelijk krijgt hij weer wat minuten."

Laatst dacht Vadis ook nog aan een nieuwe uitleenbeurt. "Maar de trainer (Alex Neil) wou hem niet meer laten gaan. Dat heeft hem ook deugd gedaan, want dat betekent toch dat ze je nodig hebben. Al vijftien jaar geloof ik in de kwaliteiten van Vadis en ik ben er zeker van dat zijn verhaal nog helemaal niet uitgeschreven is", besluit Smeets.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties