To 'Rafa' or not to 'Rafa' na 0 op 6? Club staat op kruispunt en Ivan Leko moet aartsmoeilijke knoop doorhakken die titelbepalend kan zijn

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert vanuit Brugge
| 4 reacties
To 'Rafa' or not to 'Rafa' na 0 op 6? Club staat op kruispunt en Ivan Leko moet aartsmoeilijke knoop doorhakken die titelbepalend kan zijn
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Twee matchen op rij verloren en de oorlogsmachine die op offensief vlak een beetje stokt. Ivan Leko heeft misschien wel redenen om het vanavond tegen Charleroi over een andere boeg te gooien. Kiest hij opnieuw voor twee spitsen of mag Lior Refaelov blijven staan als zwerver tussen de linies?

0 op 6 en niet meer gescoord in de laatste twee matchen, Ivan Leko mocht het gisteren dan ook uitleggen op de persconferentie. Wat is er aan de hand, coach? "Dat we te weinig in de box komen, is een van de redenen waarom we zo weinig hebben gescoord de laatste weken. Als je niet met drie à vier mensen in de box komt, kan je niet scoren", is de uitleg even eenvoudig als duidelijk.  

"De voorbije twee matchen hebben we op een andere manier gespeeld, met spelers met een ander profiel." Een duidelijke verwijzing naar de inbreng van de verrezen Lior Refaelov. "We hadden meer controle, meer balbezit, maar we misten lopende mensen in de box. We waren meer bezig met te mooi zijn en het te mooi doen dan met efficiëntie en rendement. En dat was onze sterkte in de reguliere competitie, ons verticaal voetbal met veel lopende mensen, voorzetten, posities in de box en schoten vanuit de tweede lijn. Alles zat in ons voetbal. Nu is dat iets minder hé", lachte Leko. 

Belangrijke 'Rafa'

Waarom dan toch die wijziging? Wesley ging eruit als tweede spits, 'Rafa' kwam erin als extra middenvelder in de schaduw van diepe (pocket)man Diaby. "Iedereen weet dat onze spitsen de laatste weken of maanden heel weinig gescoord hebben en dus hebben wij het geprobeerd met Lior, die heel belangrijk was tegen STVV en Genk thuis. We deden het met hem op een iets andere manier en hij was ook een van de betere spelers tegen Gent en Anderlecht, maar het resultaat ontbrak." 

Sinds club met Refaelov en nog slechts één spits speelt, komen bepalende pionnen als winger Limbombe en kapitein en man van de infiltraties Vormer minder uit de verf, heeft het een iets met het ander te maken of zien we spoken? "Dat kan er iets mee te maken hebben, ja. Wesley is geen 'Rafa' en 'Rafa' is geen Wesley, ze hebben een totaal ander profiel", aldus de Kroatische Clubcoach.  

Dominantie, maar geen punten

"Het gebeurt echter niet veel dat we 57% balbezit hebben in Gent. We hadden ook 18 schoten op doel en 11 corners, dat wil zeggen dat we niet slecht waren hé. Maar in play-off 1 is het een kwestie van rendement en efficiëntie. Balbezit heeft geen belang, maar wij hadden wel meer de bal dan het Anderlecht van Hein en als er iets is dat Hein absoluut wil... Alleen was dat dus niet genoeg om punten te pakken."

Moraal van het verhaal: Club speelt wel goed met Refaelov in de ploeg en is ook dominant, maar het gif ontbreekt. Minder kansen en dus ook minder goals. Een en ander doet dan ook vermoeden dat Leko vanavond teruggrijpt naar zijn vertrouwde 3-5-2 met de Braziliaanse beer Wesley aan de zijde van Diaby. Of die ingreep de Brugse trein weer helemaal op de rails zet, weten we straks omstreeks 22u15...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties