De vloek op het vijfde Europese ticket: Essevee en Genk kennen het, ook Charleroi, Oostende, Standard en Westerlo zagen al af

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 8 reacties
De vloek op het vijfde Europese ticket: Essevee en Genk kennen het, ook Charleroi, Oostende, Standard en Westerlo zagen al af

Europees voetbal, het is elk jaar het doel van elke topclub. Toch is het ene Europese ticket het andere niet. Zeker de winnaar van de play-offs om Europees voetbal draagt een vloek met zich mee.

De winnaar van de play-offs tussen het nummer 5 in play-off 1 en de winnaar van play-off 2 kent op 19 juni al zijn eerste tegenstander in de Europa League, het speelt die matchen bovendien al op 26 juli en 2 augustus.

Dat is vrij kort na het einde van het WK en zorgt er sowieso voor dat de rustperiode van de clubs in de war wordt gestuurd, want een deftige voorbereiding duurt toch al gauw zes weken. Bovendien moet de winnaar van de play-offs ook dit seizoen nog een weekje langer trainen, terwijl de andere clubs al op verlof kunnen.

Vergiftigd geschenk

Het zorgt voor een eerder vergiftigd geschenk, al kunnen de teams het zich natuurlijk niet veroorloven om Europees voetbal zomaar te laten liggen. Zéker niet als topclub in België, voor teams als Genk of Gent is het sowieso een must.

Als we de voorbije seizoenen bekijken, dan zien we dat het laagste Europese ticket vaak aanleiding geeft tot een moeilijker seizoen het jaar nadien. Zeker als het 'kleine clubs' betreft, die het sowieso al moeilijker hebben bij het uitbalanceren van de kern.

2017/18: KV Oostende klopte het seizoen ervoor Genk in de finale van de play-offs, werd Europees snel uitgeschakeld door Marseille, stond in de competitie even laatste én greep naast play-off 1.
2016/17: Racing Genk klopte Charleroi in de finale van de play-offs, ging Europees heel ver door, maar miste wel play-off 1 en greep naast Europees voetbal tegen KV Oostende.
2015/16: Charleroi raakte voorbij KV Mechelen in Europa, maar miste het jaar nadien play-off 1 en greep naast Europees voetbal tegen Racing Genk.
2014/15: Zulte Waregem plaatste zich voor Europees voetbal via de barrages, maar miste het jaar nadien play-off 1 en stond na tien speeldagen met 6 op 30 zelfs nog laatste in de competitie.
2013/14: Standard plaatste zich ten koste van Gent voor Europees voetbal en haalde de groepsfase daarin. Het speelde voor Nieuwjaar alles op een hoopje in competitie, maar greep uiteindelijk nog naast de titel.
2012/13: AA Gent ging voorbij Cercle Brugge naar Europa, maar werd vervolgens maar 12e in de competitie en greep naast Europees voetbal tegen Standard.
2011/12: Westerlo mocht naar Europees voetbal na winst tegen Cercle Brugge, maar moest het jaar nadien play-off 3 spelen tegen STVV. Een seizoen eerder was het zwakste Europese ticket niet voor de winnaar van de barrages. 

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties