Zo kan het ook: LZV Cup doet het met 700 teams én zonder scheidsrechters: "Op het veld? Amateurclubs blijven toch in de kou staan, dus waarom niet ..."

Redactie
| 0 reacties
Zo kan het ook: LZV Cup doet het met 700 teams én zonder scheidsrechters: "Op het veld? Amateurclubs blijven toch in de kou staan, dus waarom niet ..."
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Kris Verbert is fairplay-expert en oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, de zaalvoetbalbond met 700 clubs en ... nul scheidsrechters. Hij heeft een scherpe mening over arbitrage in de wereld.

De voorbije jaren was er meermaals commotie rond scheidsrechterlijke beslissingen, maar daar had Verbert nooit medelijden mee - lees het HIER nog eens opnieuw.

Als oprichter van de LZV Cup weet hij ook waarover hij spreekt, want in dat liefhebbersverbond zijn geen scheidsrechters nodig. "We begonnen met acht teams, nu zitten we al aan 700", aldus Verbert.

Met een kunstduik maak je enkel jezelf belachelijk

Het systeem zonder scheidsrechters is duidelijk: "In het traditionele voetbalcircuit zijn alle middelen goed om te winnen. Zware of geniepige overtredingen, professionele fouten, tijd winnen, verbale agressie, blessures veinzen, ... Spelers tasten de grenzen af en proberen alles wat de scheidsrechter niet ziet of niet bestraft. Ze proberen hem zelfs te misleiden met schwalbes."

"Bij ons moet je niemand beïnvloeden. Met een kunstduik maak je jezelf alleen maar belachelijk. Teams moeten elkaar beoordelen op fairplay, de weinige onsportieve ploegen worden na het seizoen uit competitie gezet."

En op het veld?

Rest de vraag: zou het ook in het veldvoetbal kunnen? "Het is niet onoverkomelijk, al zit de negatieve cultuur er nog iets dieper ingebakken. Maar: in ongeveer 95% van de matchen gaat het niet om het geld, daar zie ik geen obstakel."

"Bovendien blijven de amateurploegen in de kou staan, omdat er steeds meer maatregelen rond de spelleiding worden genomen aan de top, die ze onmogelijk op lager niveau kunnen toepassen. En er is een nijpend tekort aan scheidsrechters."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties