Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 1. Antwerp, The Great Old - met recht en reden?

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 1. Antwerp, The Great Old - met recht en reden?
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Beginnen doen we bij nummer 1: Antwerp.

En stamnummer 1, dat is uiteraard Royal Antwerp FC oftewel The Great Old. Of ze de oudste club in het land zijn? Vermoedelijk wel, al is het niet helemaal duidelijk - er werd in de jaren 1880 ook nog elders in België gevoetbald, vaak door Engelsen die de overstap naar het vasteland hadden gemaakt. 

Toen de KBVB werd opgericht waren ze echter zeker wél als eerste klaar met hun aanvraag bij de voetbalbond, waardoor ze als eerste werden ingeschreven onder stamnummer 1. En zo is Antwerp op die manier de oudste club van het land geworden. 

In de eerste competitie (1895-1896) werd Antwerp overigens ook meteen tweede in de eindstand, na Luik en voor drie Brusselse clubs (Sporting Bruxelles, Racing Bruxelles en Léopold). Ook Brugge en Union speelden in dat eerste kampioenschap met zeven teams mee.

Cricket club

Zes van de 42 wedstrijden dat kampioenschap werden niet eens gespeeld, omdat de afstand soms te groot was. Een zeer moeilijk te volgen kampioenschap was het toen, maar Antwerp speelde daarin zeker zijn rol in de strijd bovenin met zeven overwinningen en vijf nederlagen.

Antwerp ontstond in 1880 als de Antwerp Cricket Club en ging zich nadien specialiseren in het voetbal, al speelden er in dat eerste seizoen ook nog heel veel Engelsen mee in het elftal van stamnummer 1. Chapman, Hood, Harris, Jenkinson, het zijn maar enkele van de namen van de ploeg waarvan Gordon Allan voorzitter was.

Erelijst:

Landskampioen in 1929, 1931, 1944 en 1957
Bekerwinnaar in 1955 en 1992
Finale Europacup II in 1993 (1-3 tegen Parma)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties