Interview Hasi kon terug naar Anderlecht: "Kompany belde me om voor hem te werken, maar nu ben ik blij dat ik nee zei"

Hasi kon terug naar Anderlecht: "Kompany belde me om voor hem te werken, maar nu ben ik blij dat ik nee zei"
Foto: © Voetbalkrant.com

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Besnik Hasi verblijft met zijn ploeg, Al Raed, twee weken in België. De sympathieke Albanese Kosovaar die intussen meer Belg is geworden, kon deze zomer terugkeren, maar zijn situatie in Saoedi-Arabië liet dat niet toe. Cercle, Charleroi of... Anderlecht, Hasi had de keuze.

Besnik, is het waar dat Kompany je gebeld heeft om voor hem te komen werken?

"Ja, ik heb al die jaren contact blijven houden met Vince. We spreken over alles. In januari wist ik al dat hij trainer ging worden, maar niet bij wie. Drie jaar geleden nodigden ze me ook al eens uit bij Manchester City. Ze hebben daar vijf clubs. Ze hebben ook een trainer van de trainers en zijn altijd op zoek naar jonge coaches. Ze volgen werkelijk alles. En zo'n gesprek duurt geen vijf minuten, maar vijf uur hé. Ik stond kletsnat in het zweet. Daarna leggen zij hun werkwijze uit. Ik weet waar hij naartoe wil en wat hij wil bereiken."

Cercle Brugge was er ook?

"Die kunnen wel kwaad op me zijn. Ik had nog een contract tot eind juli bij Al Raed en de voorzitter wou me niet laten gaan. Ze hebben lang gewacht, maar ik heb de situatie uitgelegd. Als ik zelf stopte moest ik volgens mijn contract drie maanden loon laten vallen en zelf nog drie maanden betalen. Dat was veel voor mij. Maar ik had voor Cercle zelfs al spelers gecontacteerd en verschillende keren rond tafel gezeten met François Vitali (sportief directeur), een heel correcte en professionele man. Ik voelde me echt slecht. Dit seizoen gaat dat niet zo zijn. Op 31 mei ben ik vrij."

En Charleroi?

"Ja, met hen heb ik na Cercle gesproken. Maar de voorzitter was ook duidelijk dat hij me aan mijn contract wou houden."

En de vraag om terug naar Anderlecht te komen?

"Ik wist zelf nog niet waar Vince ging tekenen, maar ineens kwam hij met de vraag of ik al een club had voor volgend seizoen. Dat was al heel vroeg. 'Wat ga je doen papi?', vroeg hij. Ik wist het toen nog niet. 'Kom je voor mij werken?' Dat was niet makkelijk voor mij, want ik lag nog onder contract. Nu ben ik blij dat ik het niet gedaan heb, want het was te vroeg om terug te keren, zeker in die positie."

Geloof je in wat hij wil neerzetten? 

"Ik geloof in hem. Als iemand het kan, is hij het. Ok, hij heeft niet de spelers van City om dat systeem te spelen, maar de tegenstand is ook niet Man United. Als ze erin slagen, zijn ze misschien jarenlang van mooi voetbal verzekerd. Waarom niet, na die recente rotseizoenen? Ze moeten iets proberen."

Er zijn wel veel sceptici...

"Ik heb al tegen de B-ploeg gespeeld en je zag dezelfde patronen. In de eerste ploeg zal wel meer kwaliteit steken. Maar je hebt resultaten nodig om iedereen te overtuigen. Anders zal de druk stijgen, ook intern. Mensen die nu zeggen dat ze erin geloven, maar ook gaan twijfelen..."

Maar is de jeugd goed genoeg? 

"(Overtuigd) Zoveel jeugd in één keer, nooit! Ze zijn niet allemaal klaar of zo goed als iedereen denkt. In de tijd van Kompany en Vanden Borre waren ze opeens ook allemaal goed. Lukaku kwam, iedereen bij de jeugd was goed. Tielemans weer hetzelfde. En nu heb je dat met Verschaeren."

"Ik ben ook in dat verhaal meegegaan. Ik heb Dodi en Leya Iseka gebracht terwijl ze nog niet klaar waren. Je moet toppers hebben rond de jongeren, dan gaat de ploeg wel groeien. Een 17-jarige als Verschaeren moet de ploeg niet op sleeptouw nemen. Een goeie, ervaren centrale verdediger, doelman, verdedigende mid, aanvallende middenvelder, spits en flankspeler. En dan kan je daar rond jeugd beginnen brengen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties