Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 15. De Pierrots zijn niet meer, bier blijft bestaan

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 15. De Pierrots zijn niet meer, bier blijft bestaan
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 15. Royal Uccle Sport.

Geprangd tussen teams als Beerschot (stamnummer 13) en Standard (stamnummer 16) vinden we met stamnummer 15 - net als met Franchimontois (lees het HIER nog eens na) een ploeg die niemand meer zal kennen: Uccle Sport.

Uccle Sport is een bekende hockeyclub met bijzonder veel landstitels bij de mannen én vrouwen, die zich ondertussen ook in tennis en zelfs padel heeft laten onderscheiden. Maar Royal Uccle Sport THC heeft verder niets te maken met de voetbalclub van weleer.

Fusie

De Brusselse club werd opgericht in 1901 en sloot zich aan bij de voorloper van de KBVB in 1905. Grote successen kwamen er eigenlijk nooit voor Uccle Sport: vier seizoenen speelde het team in de hoogste afdeling, zonder een titel te pakken.

Gaandeweg zakte de ploeg steeds verder weg, vanaf 1972 kwamen ze nooit meer in het nationale voetbal voor en in 1990 ging het team op in een fusie met Léopold Club, het stamnummer 5 (lees daar HIER nog eens wat meer over).

Merlo-Stadion

Gedurende zijn bestaan speelde Uccle Sport steevast in het Merlo-stadion, heden ten dage nog steeds een wijk in de gemeente en tevens ook een stopplaats van de Brusselse metro.

Het was genoemd naar een brouwerij van Lambik en Geuze, die sinds 1927 wel niet meer bestond maar waarnaar vele cafés in het zuiden van Brussel zijn vernoemd.

Erelijst:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties