Analyse Voor vorst, vrijheid en coëfficiënt: heel belangrijke week op komst voor de Belgen - en dit zijn de scenario's voor de vijf teams!

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 4 reacties
Voor vorst, vrijheid en coëfficiënt: heel belangrijke week op komst voor de Belgen - en dit zijn de scenario's voor de vijf teams!
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Belgische ploegen staan voor dé week van de waarheid in Europa. Voor Antwerp kan Europees overwinteren niet meer, maar er staat wel nog veel op het spel voor de andere ploegen. Geld, punten voor de coëfficiënt en wie weet een Europese prijs in de lente van 2024.

Om te beginnen kijken we graag eens naar waar België op dit moment uithangt, want voor het tweede jaar op rij zijn we degelijk bezig in de Europese competities. Maar speeldag 6 is wel nog van groot belang, omdat het veel kan opleveren.

De huidige UEFA-coëfficiëntenrekening ziet er als volgt uit: 

1. Engeland - 98.678
2. Spanje - 84.739
3. Italië - 80.998
4. Duitsland - 79.909
5. Frankrijk - 59.664 
6. Nederland - 59.300 
7. Portugal - 51.316 
8. België - 44.200 
9. Turkije - 35.600 
10. Schotland - 33.650 

En elke overwinning en elk gelijkspel kan ook in de slotweek van de Europese poulefase nog van belang zijn. Voor de vijf teams staan telkens twee punten op het spel bij winst en een punt bij een gelijkspel. Bovendien kunnen Club Brugge en Gent nog een bonuspunt verzamelen door groepswinnaar te worden, kan Genk nog een bonuspunt verdienen door tweede te worden in hun groep en kan Union SG nog twee bonuspunten pakken door tweede te worden in hun groep.

Dat moet dan weer telkens gedeeld worden door vijf, omdat er dus vijf teams actief zijn in Europa. Als alle vijf de teams winnen én Genk én Union op die manier ook nog eens twee worden in hun groep, dan zou dat drie volledige punten opleveren voor de coëfficiënt. 

De scenario's voor de vijf Belgische ploegen zien er als volgt uit:

Antwerp (Champions League)

We beginnen bij de makkelijkste situatie, die van Royal Antwerp FC. Na een 0 op 15 hebben ze niets meer te winnen of te verliezen in de Champions League. Ze eindigen zeker op de vierde en laatste plaats, waardoor er geen vangnet richting Europa League meer mogelijk is. Thuis tegen Barcelona spelen ze voor de eer, een dikke premie en wat punten voor de Europese coëfficiënt.

Union SG (Europa League)

Voor Union SG is de puzzel al heel wat moeilijker te leggen. Momenteel staan ze met 5 op 15 derde in hun groep, tegen Toulouse speelden ze bovendien twee keer gelijk wat bij een gelijkheid aan punten dus ook geen doorsslaggevende factor is.

union

Om nog tweede te worden in de groep, zullen ze moeten winnen van Liverpool in eigen huis én hopen dat Linz hetzelfde doet tegen Toulouse. Een van beide wedstrijden moet er 99% zeker ook een verschil zijn van meer dan een doelpunt verschil.

Tussenronde of uitschakeling

Als Union niet wint, dan kan het nog maximaal derde worden in de groep en doorgaan naar de tussenronde van de Conference League. Dan mag LASK Linz niet winnen. Ook bij een gelijkspel is een zege van Linz nefast, want in de onderlinge duels komt Union er slechter uit. 

Zowel bij een tweede plaats (tegen een nummer 3 uit de Champions League) als bij een derde plaats (tegen een nummer 2 uit de Conference League) volgt er een tussenronde op 15 en 22 februari, voor de eventuele achtste finales. Bij een vierde plaats ligt Union er onherroepelijk uit.

1. Liverpool 12
2. Toulouse 8 (-2)
3. Union SG 5 (-4)
4. Linz 3

Gent en Club Brugge (Conference League)

Voor KAA Gent en Club Brugge ziet het er voorlopig veel beter uit. Beide ploegen spelen op speeldag 6 een rechtstreeks duel om groepswinst. 

club brugge besiktas

De Buffalo's (13 punten) trekken naar Servië voor een duel met Maccabi Tel Aviv (12 punten). Een gelijkspel is genoeg voor groepswinst. Club Brugge (13 punten, doelsaldo +10) ontvangt Bodo/Glimt (10 punten, doelsaldo +5). Een gelijkspel is voldoende, ook een nederlaag met één doelpunt verschil na de 0-1 in Noorwegen is nog genoeg voor groepswinst.

Bij groepswinst ontlopen Gent en blauw-zwart de tussenronde van 15 en 22 februari en komen ze meteen in de achtste finales op 7 en 14 maart terecht. 

Genk (Conference League)

Die achtste finales rechtstreeks halen is voor Genk al niet meer mogelijk. Zij kunnen nog maximaal naar de tussenronde. De opdracht is duidelijk: om te beginnen moeten de Limburgers zelf winnen van Cuckaricki. Fiorentina moet bovendien hetzelfde doen in en tegen Ferencvaros. Ook hier geldt net als bij Union dat een van de wedstrijden best eindigt in een overwinning met meer dan een doelpunt verschil, maar sowieso hebben ze het dus niet in eigen handen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties