Analyse Noorse ploegen halen uit in Royal League

Nils Vanbellingen
Noorse ploegen halen uit in Royal League

Op de derde speeldag van de eerste ronde in de Royal League haalden de Noorse ploegen knap 10 op 12. Alleen Tromsø kon niet winnen en flirt zo met de uitschakeling. Bij Vålerenga was onze landgenoot David Brocken een van de uitblinkers tegen het Zweedse Djurgårdens, en bij Brann speelde Bengt Sæternes een sterke partij tegen Malmö. De Deense ploegen deden het een pak minder goed: geen van hen slaagde er in om te winnen.

Esbjerg fB – Rosenborg BK  1-2

Rosenborg, dat moest winnen om de kwalificatiekansen gaaf te houden, probeerde wel in de eerste helft, maar was slordig in de aanval en kwam niet voorbij de thuisdefensie. Frode Johnsen kwam na 36 minuten dicht bij de openingstreffer voor de Noren, maar hij kon de voorzet van de ingebrachte Stensaas niet verzilveren. Het waren de Denen die net voor de rust op voorsprong klommen, toen Fredrik Berglund een passieve Rosenborg-verdediging afstrafte.
Na de rust ging Rosenborg op zoek naar de gelijkmaker, maar Esbjerg ving goed op. Na een tijd leken de Denen zelfs de wedstrijd volledig over te nemen, maar net dan sloeg StÃ¥le Stensaas toe voor de bezoekers. Het doelpunt gaf de Noorse kampioen meer vertrouwen, en Rosenborg ging beter spelen. Esbjerg, dat ook moest winnen om nog kans te maken op de kwalificatie, herstelde zich en nam in de slotfase terug het initiatief over. De Denen kregen echter opnieuw het deksel op de neus toen Frode Johnsen een doorgekopte bal van Thorstein Helstad binnenschoot.

Esbjerg fB: Winde, Christensen, Afriyie, Thorup (79’ Nielsen), Berglund, Jensen, Kristiansen, Andreasen, Poulsen, Høgh, Barslund (78’ Hansen).
Rosenborg BK: Rønningen, Hoftun, Winsnes, Strand, Russell, Johnsen, Hansén (46’ Tetty), Storflor (53’ George), Helstad, Braaten, Dorsin (33’ Stensaas).

Doelpunten: 44’ Berglund (1-0), 69’ Stensaas (1-1), 90’ Johnsen (1-2)
Scheidsrechter: Stefan Johanneson (Zweden)
Toeschouwers: 3.230

VÃ¥lerenga IF – DjurgÃ¥rdens IF  3-1

Vålerenga begon het beste aan de partij, en kwam aan een aantal kansen via ondere andere schoten van David Brocken. De Belg had ook een belangrijke voet in de openingstreffer: na 25 minuten speelde hij Daniel Fredheim Holm aan, die de bezoekende doelman verschalkte. Djurgårdens speelde daarna offensiever, maar moest toch met een achterstand de rust in.
De thuisploeg begon ook sterk aan de tweede helft, en met name Jalland en Iversen kregen een aantal kansen. Het waren echter de Zweden die scoorden: na 66 minuten loste Tobias Hysén een schot vanop zestien meter, en doelman Arason was geklopt. VÃ¥lerenga sloeg echter meteen terug: de bezoekende doelman Touray moest een bal lossen en Steffen Iversen tikte binnen. Ook na de 2-1 bleven de beste kansen voor VÃ¥lerenga, en in de slotminuten besliste opnieuw Iversen vanop zestien meter de wedstrijd.

Vålerenga IF: Arason, Brocken, Hagen, dos Santos (82’ Klavan), Berre, Holm (46’ Gashi), Iversen, Hovi, Jalland, Wæhler, Fredheim Holm (79’ Skiri).
DjurgÃ¥rdens IF: Touray, Stenman, Kuivasto, Arneng, Hysén, Johannesson, Sjölund, Karlsson, Johannesson, Rasck, Amoah (75’ Storm).

Doelpunten: 25’ Fredheim Holm (1-0), 66’ Hysén (1-1), 68’ Iversen (2-1), 88’ Iversen (3-1).
Scheidsrechter: Claus Bo Larsen (Denemarken)
Toeschouwers: 4.307

Tromsø IL – FC Kopenhagen  0-0

FC Kopenhagen heeft knap een punt weggekaapt in het koude Tromsø (-7,5 graden!). In een kansarme wedstrijd bleef het logischerwijze 0-0. De thuisploeg probeerde het een paar keer via onder andere Ole-Martin Årst, bij de bezoekers was het vooral Sibusiso Zuma die gevaarlijk was. Voor Tromø betekent dit eerste punt in de Royal League te weinig om uitzicht te behouden op de tweede ronde. De Deense kampioen ligt met vier punten uit twee wedstrijden op koers.

Tromsø IL: Borch, Moen, Pedersen, Koppinen, Hafstad, Bernier, Yndestad (51’ Essediri), B. Johansen (46’ J. Johansen), Strand, Nilsen (68’ Christensen), Årst.
FC Kopenhagen: Rabocski, Jacobsen, Rooba, Svensson, Linderoth, Hoseth, Zuma, Thomassen, Nørregaard, van Heerden, Bech.

Doelpunten: geen
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson (Zweden)
Toeschouwers: 2.277

Brøndby IF – IFK Göteborg  0-1

In een wedstrijd tussen twee klassiekers uit het Scandinavische voetbal haalde IFK Göteborg knap de drie punten weg bij Brøndby, de Deense vice-kampioen en huidige competitieleider. Het enige doelpunt werd gescoord door George Mourad, die in de 39e minuut op aangeven van Jonas Henriksson hard binnenschoot. De thuisploeg claimde kort daarna een penalty voor handsspel van Sebastian Johansson, maar de scheidsrechter floot niet. De Denen gingen in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en dreigden vooral via Johan Elmander, maar de ex-Feyenoorder kon niet scoren tegen zijn landgenoten. Door deze zege krijgt Göteborg plots uitzicht op de tweede ronde. Voor Brøndby is de thuisnederlaag een flinke streep door de rekening.

Brondby IF: Zaza, Nielsen (62’ Johansen), Svörd, Kahlenberg, Hansen, Bagger, Skarbalius, Elmander, Sennels (69’ Skoubo), Lorentzen (62’ Wieghorst), Stefanidis.
IFK Göteborg: Andersson, Svensson (83’ D. Jonsson), Risp, Johansson, Mild, Alexandersson, Hendriksson, H. Jonsson, Johansson, Mourad, Ijeh.

Doelpunten: 39’ Mourad (0-1)
Scheidsrechter: Espen Berntsen (Noorwegen)
Toeschouwers: 12.826

Odense BK – Halmstads BK  2-2

De thuisploeg klom na twintig minuten op voorsprong via Mwape Miti en had de wedstrijd onder controle, tot Pontus Segerström iets na het halfuur de doorgebroken Ingelsten neerlegde: rode kaart en en de thuisploeg met zijn tienen verder. Halmstads profiteerde in de tweede helft van de man-meer-situatie via doelpunten van Gunnar Thorvaldsson en Tommy Jönsson. Odense vocht echter terug en kreeg een penalty toegekend: Ulrich Vinzent twijfelde niet.

Odense BK: Onyszko, Derveld, Miti (83’ Borre), Vinzents, Berg, Lindrup (47’ Nedergaard), Hansen (57’ Tembo), Sørensen, Segerström, Højer, Stokholm.
Halmstads BK: Johansson, Jönsson, Borgstrand, Preko (48’ Thorvaldsson), Fribrock (82’ Andersson), Svensson, Zvirgzsauskas, Johansson (79’ Anklev), Djuric, Ingelsten, Jensen

Doelpunten: 21’ Miti (1-0), 50’ Thorvaldsson (1-1), 59’ Jönsson (1-2), 69’ Vinzents (pen, 2-2)
Rode kaarten:34’ Segerström
Scheidsrechter: Brage Sandmoen (Noorwegen)
Toeschouwers: 3.124

SK Brann – Malmö FF  4-1

De wedstrijd tussen de Zweedse kampioen en de Noorse bekerwinnaar begon sensationeel: drie doelpunten na tien minuten. Al na drie minuten ontsnapte Markus Rosenberg aan de buitenspelval en mocht de aanvaller alleen op doel af. De jonge Zweed, die op de interesse van Anderlecht mag rekenen, schoof beheerst onder Brann-doelman Opdal binnen. Brann sloeg echter snel terug: in de zevende minuut kon Charlie Miller binnenkoppen na mooi voorbereidend werk van Raymond Kvisvik, en drie minuten later kopte diezelfde Miller zijn tweede van de avond voorbij de bezoekende doelman Asper. De voorzet kwam van Bengt Sæternes. Ondanks kansen langs beide kanten werd er voor de rust niet meer gescoord.
Na de pauze domineerde de thuisploeg, en dit resulteerde in twee doelpunten: in de 55e minuut kon Helge Haugen na een knappe pass van Tom Sanne afwerken, en een kwartier voor tijd besliste Robbie Winters de wedstrijd na mooi samenspel met Sæternes.

SK Brann: Opdal, Guntveit, Knudsen, Haugen, Soma, Sæternes, Hanstveit, Miller (71’ Winters), Bjarnason (59’ Ophaug), Scharner, Kvisvik (49’ Sanne).
Malmö FF: Asper, Persson, Abelsson, Olsson (69’ Jönsson), Skoog, Chanko, Osmanovski (67 Yngvesson), Höiland, Holgersson, Rosenberg, Andersson.

Doelpunten: 3’ Rosenberg (0-1), 7’ Miller (1-1), 10’ Miller (2-1), 55’ Haugen (3-1), 75’ Winters (4-1)
Scheidsrechter: Kim Milton Nielsen
Toeschouwers: 6.509