Analyse Sterke landen in problemen

Philippe Crols
| 0 reacties
Sterke landen in problemen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Kleine voetballanden bestaan niet meer. Het is een trend die zich al jaren lang doorzet, maar voor het eerst lijken er ook serieuze slachtoffers te gaan vallen. De eindsprint naar het Ek 2008 is ingezet en heel wat grote landen moeten nog een tandje bijsteken willen ze de afspraak niet missen.

Beginnen doen we in de groep van de Belgen. Nee, onze Rode Duivels rekenen we niet echt bij de grote voetballanden op dit moment, maar Portugal toch wel. De Portugezen waren favoriet om groep A te winnen, maar staan voorlopig slechts op plaats drie. Een gelijkspel in eigen huis tegen Polen afgelopen weekend was ook al niet je dat. Die andere favoriet in groep A, Servië, heeft het ook niet onder de markt. Servië catalogeren we nog niet bij de grote voetballanden, maar zou normaal toch sterker moeten zijn dan pakweg Polen of Finland. Dat is op dit moment niet het geval.

Over dan naar groep B, want daar dreigen de Italianen in moeilijke papieren te komen. Een 0-0 in eigen huis tegen Frankrijk was eigenlijk niet genoeg, want daardoor klom Schotland over de Italianen naar plaats twee, achter Frankrijk. Bovendien wacht Italië woensdag een heel moeilijke wedstrijd in Oekraïne.

In groep C is eigenlijk alles vrij normaal. Daar staan de verwachte landen bovenaan, maar wie had het enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden dat het het nietige Malta Turkije op 2-2 zou houden? Het gebeurde afgelopen weekend.

Groep D is ook een normale groep. De Duitsers gaan autoritair aan de leiding, voor de Tsjechen en de Ieren. Wales leek enkele jaren geleden aan een opmars bezig, maar komt toch nog duidelijk wat tekort.

Engeland verkeert in nood in groep E. De Engelsen wonnen afgelopen weekend van Israël en dat was maar goed ook. Owen en co staan nu derde op een punt van Rusland en en drie punten van Kroatië. Komende woensdag staan de Engelsen en de Russen oog in oog met mekaar in de belangrijkste match van deze groep. In deze groep is ook duidelijk dat Israël steeds dichter en dichter komt. Dat land heeft een match meer gespeeld dan Engeland, maar wel evenveel punten, 17.

SOS Denemarken en Spanje in groep F. Spanje redde afgelopen weekend in de slotfase een puntje tegen ocharme Ijsland. De Spanjaarden hebben evenveel punten als de Noord-Ieren en staan op drie punten van leider Zweden. Denemarken staat er al helemaal belabberd voor. De Denen hebben een wedstrijd minder gespeeld dan de top-3, maar staan al acht punten achter op de Zweden en twee op Noord-Ierland en Spanje.

In groep G hebben de Nederlanders er lange tijd niet goed voorgestaan, maar dankzij de overwinning tegen Bulgarije lijkt de toekomst er weer goed uit te zien voor Oranje.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties