De strijd om het WK 2018 - De Europese concurrenten

De strijd om het WK 2018 - De Europese concurrenten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

België en Nederland dingen samen naar de organisatie van het WK 2018 of 2022. De strijd belooft echter zwaar te zijn, want er zijn tien andere gegadigden. Voetbalkrant.com analyseert alle kandidaten en zet hun voor- en nadelen op een rijtje.

Engeland

FIFA World Ranking: 8
Belangrijkste stadion: Wembley, Londen (80.000 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 1966

De grote favoriet is ongetwijfeld de Engeland. Wie vandaag 1 euro op de Engelsen inzet, krijgt daar bij de bookmakers slechts 1,375 euro voor terug als ze straks ook effectief de organisatie toegewezen krijgen. Maar misschien doet die favorietenrol Engeland net de das om.

De Britten dromen luidop van hun “decade of sport”, het decennium van de sport, met onder andere de Olympische Spelen van 2012 in Londen, de Commonwealth Games van 2014 in Glasgow en het WK cricket 2019 in Engeland. De organisatie van het WK 2018 -voor het eerst sinds 1966!- zou dat rijtje compleet moeten maken. Maar wil de FIFA dat zelf wel? Het WK dreigt zo immers te verdrinken in een overaanbod aan sportevenementen.

In ieder geval heeft Engeland één groot voordeel: de stadions, met als uitschieter het vernieuwde Wembley. Geen enkel Europees land heeft zo'n moderne stadions. De Engelsen kunnen bij wijze van spreken vandaag het WK al organiseren, als dat nodig blijkt.

De overweldigende voetbalcultuur in het Verenigd Koninkrijk zou de kandidatuur bovendien een stevige duw in de rug kunnen geven. Als thuisland van het voetbal kunnen de Engelsen in ieder geval inspelen op het sentiment van de FIFA-bobo's. Football is coming home, u kent het wel. Maar net die houding wordt vaak ook geassocieerd met arrogantie. Omwille van hun voetbalverleden denken de Engelsen wel eens de waarheid over het spelletje in pacht te hebben, en dat zorgt vaak voor irritatie in de rest van de wereld.

Volgens analisten is het net die arrogantie die begin deze eeuw Engeland het WK 2006 kostte. De eilandbewoners waren toen de favoriet voor de organisatie van dat toernooi, maar eindigden uiteindelijk achter Zuid-Afrika en winnaar Duitsland. Die kandidatuur levert Engeland natuurlijk wel een hoop ervaring op voor de komende twee jaar: de Engelse voetbalbond liet al verschillende keren verstaan dat zij dit keer zeker niet de grote favoriet zijn. Zonder succes, want elke bookmaker zet Engeland op nummer 1.

Engelands mislukking in de strijd om het WK 2006 toont wel perfect aan dat de favoriet lang niet altijd zegeviert. Twee jaar geleden bijvoorbeeld, werd topfavoriet Italië in de strijd om het EK 2012 geklopt door het duo Oekraïne – Polen.

De grootste horde die Engeland moet nemen in de strijd om het WK 2018 / 2022, lijkt echter Michel Platini. De Franse UEFA-voorzitter zou -gezien het grote aanbod aan Europese kandidaten- wel eens een cruciale rol kunnen spelen in de definitieve beslissing, en laat nu net hij niet bepaald een grote fan zijn van Engeland. Platini hekelde in het verleden al vaker de overcommercialisering van het Engelse voetbal en liet zelfs al tussen de lijntjes door verstaan de Engelse kandidatuur niet onvoorwaardelijk te steunen. Bovendien voelt Platini zich geroepen om de kloof tussen de grote, rijke voetballanden en de kleinere naties te verkleinen. Door het WK 2018 aan Engeland toe te wijzen, zouden de Britten het Europese voetbal nog meer gaan domineren, en net daar is Platini als de dood voor.

Ten slotte zou ook het EK 2016 in de weg kunnen staan. De Schotten willen straks een gooi doen naar dat toernooi, en als zij het halen (het EK wordt zes maanden eerder dan het WK toegewezen), zou dat wel eens een tegenvaller kunnen zijn voor de Engelsen. Officieel vormen Schotland en Engeland nog steeds het Verenigd Koninkrijk, en twee grote voetbaltoernooien op nauwelijks twee jaar tijd in hetzelfde land, lijkt misschien wel te veel van het goede.


België - Nederland

FIFA World Ranking: Nederland - 3, België - 53
Belangrijkste stadion: De Kuip, Rotterdam (51.577 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: Nooit

Toen Alain Courtois enkele jaren geleden aankondigde samen met Nederland voor het WK 2018 te willen gaan, werd hij op hoongelach onthaald. Toch zette Courtois door, en kijk, vandaag zijn de twee landen samen officieel kandidaat voor de organisatie van het Wereldkampioenschap.

Al is de effectieve WK-organisatie natuurlijk nog ver weg. België en Nederland moeten nog heel wat hindernissen omzeilen vooraleer ze het toernooi ook effectief mogen organiseren. Toch hebben de Lage Landen enkele duidelijke troeven. Om te beginnen ontvingen ze -met succes- in 2000 het Europees Kampioenschap. Bovendien bevindt de Benelux zich vrij centraal in Europa en ligt alles dicht bij elkaar, wat de verschillende gaststeden makkelijk bereikbaar maakt voor de rest van de wereld. De Franse, Engelse of Duitse voetbalfan is op een wip in hartje Brussel.

Al kan de kleine oppervlakte van beide landen zich natuurlijk ook tegen hen keren. Mogelijk beschouwen de FIFA-bobo's de Benelux als commercieel weinig interessant en bovendien te klein om een goed WK te organiseren. Bovendien zijn ook de stadions -zeker in België- ondermaats. Het zal dan ook bloed, zweet en tranen kosten om de FIFA te overtuigen dat er tegen 2018 tien tot twaalf grote, moderne voetbalcomplexen zullen klaar zijn.

Het grootste nadeel van de Benelux-kandidatuur lijkt echter de duo-organisatie. De FIFA, en dan vooral voorzitter Sepp Blatter, liet al verschillende keren weten het toernooi liever in één land te organiseren. Het is dan ook niet uitgesloten dat de Belgisch-Nederlandse kandidatuur een vroege dood zal sterven. Nochtans lijkt de FIFA-stelling kortzichtig: ze is gebaseerd op de slechte samenwerking tussen Zuid-Korea en Japan in 2002, terwijl de Wereldvoetbalbond die landen net zelf had verplicht om het samen te doen. Bovendien zijn beide landen geboren aartsvijanden, gescheiden door de zee, terwijl België en Nederland net op veel andere vlakken actief samenwerken, dezelfde munt delen en een louter theoretische grensovergang hebben.

De Benelux heeft nog flink wat werk aan de winkel, maar lijkt allerminst kansloos. Als de FIFA duokandidaturen aanvaardt en de Lage Landen er in slagen Europese steun te vinden, is een verrassing niet uitgesloten.


Spanje - Portugal

FIFA World Ranking: Spanje - 1, Portugal - 12
Belangrijkste stadion: Santiago Bernabeu, Madrid (80.354 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 1982 (Spanje)

Net als België en Nederland kozen Spanje en Portugal voor een gezamelijke kandidatuur. Dat levert hen natuurlijk meteen hetzelfde nadeel op: de aanhoudende twijfel van de FIFA over zo'n co-organisatie. Moest de Wereldvoetbalbond uiteindelijk toch beslissen om duo's niet toe te laten, is het best mogelijk dat Spanje de Portugezen laat vallen en solo verder gaat.

Spanje vertrekt in ieder geval met een serieuze sportieve troef aan de strijd om het WK. De Spanjaarden wonnen afgelopen zomer het EK en mogen zich bovendien ook leider van de FIFA World Ranking noemen.

Beide landen hebben natuurlijk ook de nodige infrastructuur in huis. Portugal organiseerde in 2004 het EK en dat leverde hen enkele prachtige, moderne stadions op. Hetzelfde geldt uiteraard voor Spanje, dat met Camp Nou bovendien het grootste stadion van Europa in huis heeft.

Een ander voordeel voor het Iberische duo is de taal en geschiedenis die ze delen met heel wat Zuid-Amerikaanse landen. Zuid-Amerika heeft geen kandidaten voor de WK's van 2018 en 2022 en hun stemmen zouden dus een cruciale rol kunnen spelen. De link met Spanje en Portugal is snel gelegd.

De Spanjaarden krijgen echter concurrentie uit eigen land: de stad Madrid is kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2016. Als Madrid de Spelen ook toegewezen krijgt -die kans is eerder klein-, zou dat wel eens gevolgen kunnen hebben voor de WK-kandidatuur.


Rusland

FIFA World Ranking:
9
Belangrijkste stadion: Luzhniki Stadium, Moskou (78.360 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: Nooit

Dat de Russen zich kandidaat stelden voor de organisatie van het WK, was voor weinigen een verrassing. Rusland is een bloeiend voetballand en neemt een steeds belangrijkere positie in de Europese voetbalwereld in. Bovendien lijkt er nog veel rek in die groei te zitten. Net dat maakt Rusland voor de FIFA commerciëel zo interessant.

Ruslands grootste nadeel is wellicht het feit dat het nog nooit een groot voetbaltoernooi organiseerde. Er wordt dan ook vaak gesugereerd dat de Russen eerst eens een EK moeten proberen, voor ze aan het écht grote werk beginnen. Het is dan ook niet uitgesloten dat het EK 2016 of 2020 hen als zoethoudertje wordt aangeboden.

De Russen hebben een aantal moderne voetbalstadions, maar die lijken zich vooral in en rond Sint-Petersburg en hoofdstad Moskou te concentreren. Het probleem is echter dat de FIFA maximaal twee stadions per stad toelaat.

Nog een nadeel voor de Russen is het moeizame verloop van de voorbereidingen op het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Dat zou de FIFA kunnen overtuigen om toch nog maar even te wachten met een WK in het Oostblok.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties