Beste voetballer: Deflandre: "Vroeger kon je je meer uitleven"

Beste voetballer: Deflandre: "Vroeger kon je je meer uitleven"
Foto: © SC

Eric Deflandre heeft een enorme staat van dienst als rechtsback in de vaderlandse competitie. Met uitzondering van vier succesvolle jaren bij Olympique Lyon, stormde de Luikenaar jarenlang de flanken van talloze Belgische velden op en af.

Deflandre debuteerde bij FC Luik en na een korte passage bij Germinal Ekeren, speelde hij vier seizoenen lang voor Club Brugge. Het leverde hem een mooie transfer op naar het Stade Gerland, waar hij de opkomst van Olympique Lyon als Europese grootmacht van nabij meemaakte.
 
In de zomer van 2004 keerde Deflandre terug naar ‘de vurige stede’, waar hij drie seizoenen voor Standard uitkwam. Vervolgens bracht het lot hem langs Brussels, Dender en Lierse.  Ondanks zijn 37 lentes is Deflandre echter nog niet aan stoppen toe. Deze zomer tekende hij voor derdeklasser FC Luik, waarmee de cirkel van zijn carrière rond lijkt.
 
Alvorens zich richting de training te begeven, maakte de 57-voudige Belgische international graag even tijd voor Voetbalkrant.com.
 
Wat zijn de voornaamste kwaliteiten waarover een rechtsback dient te beschikken?
Goed verdedigen blijft uiteraard het allerbelangrijkste, maar een speler op de backpositie moet daarnaast ook aanvallend iets kunnen brengen. Hij moet over een goede voorzet beschikken. Ook een goede conditie en een groot loopvermogen zijn belangrijk aangezien je telkens de flank op en af moet. Dat zijn zowat voornaamste punten waaraan een back moet voldoen.
 
Heb je doorheen je carrière die positie van rechtsback zien evolueren?
Goh, zelf was ik iemand met een offensief temperament en ik ging dan ook vaak mee in de aanval. Op een gegeven moment heeft een trainer me eens gezegd dat ik mijn verdedigende taken niet uit het oog mocht verliezen. Verdedigen is en blijft natuurlijk altijd primair, maar ik heb de indruk dat je vroeger toch iets meer kon spelen en lopen met de bal langs de lijn.
 
 
We vroegen Eric Deflandre vervolgens om zijn licht te laten schijnen over de zeven genomineerden voor de positie van rechtsback in het Elftal van 2000-2010.

Marcin Wasilewski: Een speler met heel veel karakter. Iemand die veelvuldig naar voren stormt en bovendien ook nog eens gemakkelijk scoort. Hij beschikt over een goede kopbal en is daardoor altijd gevaarlijk op stilstaande fases.
 
Marcos Camozatto: Typisch Braziliaanse speler, een jongen die heel goed kan meevoetballen en vaak mee oprukt met de ploeg, maar puur verdedigend vind ik hem minder.
 
Emmanuel Eboué: Hele goede voetballer, zit niet voor niets bij Arsenal. Hij beschikt over een gave techniek en een groot loopvermogen en is aanvallend ingesteld.
 
Carl Hoefkens: Ik zie hem eerder als centrale verdediger dan als rechtsback. Ik denk dat een centrale positie beter bij zijn kwaliteiten aansluit. Ik heb hem een aantal keren op de flank zien spelen en daar vond ik hem toen eigenlijk niet zo sterk.
 
Olivier De Cock: Iemand met wie ik contact hield van bij Club Brugge, een goede speler en een toffe gast. Hij ging altijd mee in het offensief en had een goede voorzet in de benen.
 
Anthony Vanden Borre: Hij moet nog veel bewijzen. Anthony is natuurlijk nog jong en beschikt over heel wat kwaliteiten, maar tot dusver kwam het er nog niet zo vaak uit. Zijn passage in Italië was niet zo succesvol, hopelijk kan hij zich binnenkort bij Racing Genk opnieuw lanceren.
 
Roberto Rosales: Ik ken hem eigenlijk niet zo goed. Ik heb vorig jaar weinig eersteklassewedstrijden van AA Gent gezien, dus kan er niet echt over oordelen.
 
 
 Welke rechtsback is je op het internationaal toneel opgevallen?
 

Anthony Réveillère, die ik ken van in mijn periode bij Olympique Lyon, vond ik een hele goede voetballer op de rechtsback. Hij was verdedigend heel goed maar ging ook altijd goed mee naar voren. Echt een goede speler, die toch wel indruk op me heeft gemaakt.

Door Maarten Van Bever

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties