Interview Dury: "Beste ploegen moeten doorstoten in Belgische Beker"

Melissa Maes
| 35 reacties
Dury: "Beste ploegen moeten doorstoten in Belgische Beker"
Foto: © SC

Naar aanleiding van de column die woensdag verscheen op onze website, ging onze redactie eens luisteren bij Francky Dury wat hij vindt van de Beker van België-formule. "Het is toch logisch dat de beste Belgische clubs doorstoten?"

Francky Dury werd heel stil aan de andere kant van de lijn toen we hem vroegen of de eersteklassers niet te veel beschermd worden door pas mee te spelen in de zestiende finales van de Beker. Verrast door de vraag vertelde de technisch directeur van de KBVB het volgende:

“Neen, ik vind niet dat de eersteklassers beschermd worden. Het is logisch dat de beste ploegen moeten doorstoten. Wij werken hard op topniveau om successen te boeken in Europa. We doen dat goed, want vier Belgische clubs doen nog steeds mee aan het Europese avontuur.”

“Er is altijd ruimte voor verandering, maar daar moet over worden nagedacht. De clubs uit eerste klasse van bij het begin laten meedoen? Daar ben ik geen voorstander van. De competitie begint vroeg, er zijn spelers die Europees spelen, dan zijn er nog internationals en daar dan ook nog eens de Beker aan toevoegen? Neen, dat is te veel.”

“Beste Belgische clubs moeten ons voetbal vertegenwoordigen in Europa”

Op die manier kan toch nooit een club uit een lagere klasse stunten? “Een voorbeeld: de tweede klasse is zo een moeilijke competitie. Als je hen zou vragen wat ze het liefst willen, promoveren naar de hoogste afdeling of in de finale van de Beker van België staan, dan kiezen die gegarandeerd om naar eerste klasse te gaan.”

“Laat ons eerlijk zijn, wat zouden die jongens laten zien in een Europese competitie? Ze doen ervaring op, maar ze zullen geen schijn van kans hebben tegen al die andere Europese topploegen.”

Nu kopen eersteklassers ook af en toe het thuisvoordeel over, zouden die ‘kleinere clubs’ dat niet beter behouden voor hun fans? “Een thuisvoordeel afkopen is soms interessant. Er zijn clubs uit tweede, derde of vierde klasse die moeilijk een topclub kunnen ontvangen. Organisatorisch of op het vlak van veiligheid, daar moet allemaal rekening mee worden gehouden.”

“Die clubs verkopen dan hun thuisvoordeel en willen de ervaring eens opdoen om in een groot stadion te spelen. Ze denken waarschijnlijk toch dat ze er negen kansen op tien uitliggen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties