Analyse PO2: Vangnet of hangmat?

Tomas Taecke
| 43 reacties
PO2: Vangnet of hangmat?
Foto: © SC

Dit weekend gaan de felbesproken play-offs in de Jupiler Pro League - willen of niet - van start. Acht clubs zijn veroordeeld tot PO2: de keerzijde van het systeem dat grotendeels een maat voor niets is.

Sinds de invoering van het PO-systeem in onze vaderlandse competitie is er heel wat te doen om het aanhangsel dat in het leven werd geroepen om onze competitie aantrekkelijker te maken. PO1 is op zich interessant om volgen en geeft het seizoen - al dan niet oprecht - de nodige spankracht. Maar wat gezegd over PO2?

Acht clubs worden in twee poules onderverdeeld waar ze elk op hun beurt zes eindeseizoenswedstrijden afhaspelen. De inzet? Twee dubbele confrontaties waarin hun kansen nooit meer dan zestig procent zijn om een Europees ticket te bemachtigen. Bijgevolg wordt de nacompetitie binnenskamers nauwelijks serieus genomen en is de publieke - of persbelangstelling navenant.

Cercle is de kop van jut

Het grootste slachtoffer van het systeem is dit seizoen zonder twijfel Cercle Brugge. Groen-zwart, samen met KVK de revelatie van het seizoen, strandde op enkele doelpunten van deelname aan PO1. De vereniging is niet alleen een karrevracht aan extra inkomsten mislopen, maar was bovendien genoodzaakt maar liefst 46 punten uit te betalen aan zijn spelers. Een investering die normaal altijd PO1 als return moet opleveren. Cercle staat even ver als pakweg Essevee of Lierse, die na een heel goedkoop seizoen - en zeven driepunters minder - straks lekker kunnen uitwaaien in PO2.

Het huidige systeem zou er moeten voor zorgen dat het gros van de clubs een gooi doet naar PO1 en op die manier structureel kan groeien. Niets is minder waar: zelfs Cercle gaf voor het seizoen aan zo snel mogelijk zekerheid te willen verwerven over een verlengd verblijf in eerste klasse. Clubs gaan op zoek naar het nodige puntenaantal en kunnen rustig luieren in PO2.

Bekerwinnaar Lokeren stelt het systeem in vraag

Want geen club die straks ontgoocheld zal zijn als hij straks naast het vierde Europese ticket grijpt. Wie uit zijn eerste twee wedstrijden geen vier punten puurt, kan gelijk op vakantie. De plaats die uiteindelijk in het eindklassement bekleed zal worden, beroert veel minder als voordien. Dat PO2 ook de fans koud laat hoeft geen betoog. Getuige daarvan de hopeloze acties die alle clubs ondernemen om toch maar een beetje in de buurt te komen van hun gemiddeld aantal toeschouwers in de reguliere competitie.

En dan is er nog bekerwinnaar Sporting Lokeren. Dat een club die straks in PO2 moet aantreden de bekerfinale - die overigens ongelukkig op de kalender gepland staat - gewonnen heeft, ondermijnt het hele systeem. Lokeren speelt straks zes oefenwedstrijden met het oog op volgend seizoen, wat Peter Maes ook mag beweren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 2

Nieuwste reacties