Interview Decuyper: "Fusie met Kortrijk zal nodig zijn"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 122 reacties
Decuyper: "Fusie met Kortrijk zal nodig zijn"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Patrick Decuyper riep vandaag de pers samen om meer uitleg te geven over de geruchten die gisteravond de kop opstaken. Hij benadrukte dat Zulte Waregem niet zal verhuizen naar Antwerpen en betreurde dat er zo'n hetze ontstond.

Sander De Graeve in Waregem

Decuyper was meteen duidelijk. "Zulte Waregem vertrekt niet uit Waregem, laat dat duidelijk zijn. We worden niet verkocht aan Antwerpen en we gaan ook niet verhuizen naar Antwerpen. Ik vind het heel jammer dat er zo'n tumult ontstaan is. Dat één journalist die zeven lijnen op een website schrijft, dan nog zonder de betrokken partijen te horen, zo heel het land in rep en roer kan zetten is heel erg jammer."

Het was inderdaad erg druk in het perszaaltje van Zulte Waregem. Het was drummen voor het verzamelde journaille om plaats te vinden. Voor het oog van de media legde Decuyper uit wat er precies besproken werd met De Wever. "De gesprekken gingen in eerste instantie enkel over de mogelijkheid om op het Kiel Europees voetbal te spelen volgend seizoen. In Gent en Brugge vingen we bot bij de politie. Westerlo vind ik te ver, dat wil ik de supporters ook niet aandoen. De Heizel was ook een mogelijkheid, maar dat is met tienduizend supporters geen gezellig stadion."

Decuyper vindt namelijk dat de nodige aanpassingen doen aan het eigen stadion voor misschien maar twee Europese wedstrijden niet rendabel is. "Dan investeren we beter in de jeugd en het oefencomplex." Daar sloeg ook de kritiek op het stadsbestuur in de korte persmededeling van gisteren op. "Francky Dury vraagt al tien jaar om een goede drainage van het oefenveld. Nu moet de eerste ploeg dat veld echt sparen om het bespeelbaar te houden."

"Ik ben adviseur in het project van De Wever om een Belgische topclub met Belgische spelers in Antwerpen op te richten"

De gesprekken met De Wever gingen echter verder dan enkel het Europees voetbal op het Kiel. "De Wever had bewondering voor wat wij hier in Waregem bereikt hebben. Daarna hebben we vrijblijvend gebrainstormd en vroeg hij me wat voor budget hij nodig zou hebben om een Belgische topclub met Belgische spelers in Antwerpen mogelijk te maken. Voor alle duidelijkheid, dat verhaal staat volledig los van Zulte Waregem. Bart De Wever is verkennende gesprekken aan het voeren of daarvoor een draagvlak is binnen de bedrijfswereld." Over zijn betrokkenheid bij het Antwerpse project houdt Decuyper het op adviseren. "De Antwerpse club zou grote Belgische talenten als Hazard, Verboom of Malanda wel langer in België kunnen houden." Een samenwerking lijkt in de maak, al wil Decuyper dat op dit moment nog niet zeggen.

KV Kortijk?

Voor een nieuwe club in eerste klasse is echter ook een stamnummer van een eersteklasser nodig, dat zou kunnen vrijkomen door een fusie tussen KV Kortrijk en Zulte Waregem. Decuyper is voorstander van een fusie, maar wil het vooralsnog niet linken aan het verhaal in Antwerpen. "Een fusie met Kortrijk zal op termijn nodig zijn om het risico op een degradatie te verminderen. Nu hebben de 11 kleine clubs in eerste klasse min of meer hetzelfde budget. Dat betekent dat er één kans op elf is voor beide clubs om te zakken. Statistisch gezien zakken we één keer binnen de elf jaar. Dat is een gigantisch risico. Ik weet dat er supporters zullen zijn die liever in tweede klasse zullen spelen dan samen te gaan met Kortrijk. Dit is echter het standpunt van de raad van bestuur."

Ook de stadiondossiers van beide clubs zijn een reden om samen te werken. "Twee nieuwe stadions op acht kilometer van elkaar, dat is echt weggegooid geld. Wij zitten hier in Waregem commercieel aan ons plafond, in Kortrijk zit men ook aan dat plafond. Bij Zulte Waregem wordt, qua exploitatie van het stadion en qua aantrekken van sponsors, beter gewerkt dan bij de meeste andere clubs. Ook in Kortrijk werkt men goed." Met Kortrijk werd wel nog geen contact opgenomen.

"Ik zou alles doen voor onze supporters"

Decuyper vindt het vooral jammer dat door de hetze de supporters tegen het bestuur opgezet werden. "Ik heb het meeste respect voor onze supporters. Ik zou alles doen voor die mensen. Zij hebben ons ook door dik en dun gesteund, ook wanneer het slecht ging." Decuyper kwam ook terug op zijn korte communicatie van gisteren. "Ik heb tot drie uur 's nachts met spelers en makelaars samengezeten om te proberen onze ploeg samen te houden voor volgend seizoen. Dat is ook wat iedereen van mij verwacht."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties