De trainersbarometer: wie staat er goed voor en wie niet?

De trainersbarometer: wie staat er goed voor en wie niet?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De competitie is tien speeldagen ver, hoog tijd voor een eerste balans. Ook van de coaches: wie staat er goed voor en wie niet?

Door Aernout Van Lindt

Enkele coaches sneuvelden al de voorbije weken: Scifo bij Bergen, Fernandez bij AA Gent en ook Garrido bij Club Brugge. Vallen er nog slachtoffers na het interlandreces, of blijft alles rustig de komende maanden? Wij stellen een eerste barometer op:

Heel safe: Dury, Vanhaezebrouck, Maes, Preud'homme

Een aantal coaches presteren met hun team op of boven het verwachte niveau. Francky Dury zal - gezien zijn recent getekende contract van 10 jaar - wel enkele stormpjes kunnen overleven. Sterker nog: dat deed hij al de voorbije maanden.

Ook bij KV Kortrijk en Lokeren is er geen enkele reden om de trainers te ontslaan, zelfs niet als er nog enkele wedstrijden zouden worden verloren. De basis bij de teams is gelegd en de manier van spelen doet vermoeden dat deze teams niet meteen een grote terugval gaan krijgen.

Het lijkt ons ook bijzonder kras als Michel Preud'homme - toch een grote naam in de voetbalwereld - plots de laan zou worden uitgestuurd door Club Brugge, enkele weken nadat hij er pas begon.

Geen reden tot paniek: Been, Luzon, Rednic, Menzo, Staelens

Racing Genk en Standard doen het heel goed met Mario Been en Guy Luzon. Er is dus ook geen enkele reden dat zij hun coach zouden willen ontslaan, al is bij clubs als Genk of Standard een 0 op 15 altijd uit den boze. Enkel als de motor nu zou gaan sputteren moeten ze misschien uitkijken, anders is er geen vuiltje aan de lucht - ze staan dus nog dik in het 'groen'.

Bij AA Gent heeft Rednic wat tijd nodig, die hij vermoedelijk wel zal krijgen - al dacht Bob Peeters dat een jaar geleden ook.

Stanley Menzo doet het met Lierse eigenlijk behoorlijk: 11 op 30 en geen slecht voetbal. Dat mogen we ook zeggen van Lorenzo Staelens, die met een Cercle dat qua kwaliteiten niet boven dat van vorig jaar komt toch al aan negen punten zit.

Stilaan opletten: Vanderbiest, Janevski, van den Brom, Van Geneugden

Bij Oostende is de positie van Vanderbiest nog steeds behoorlijk veilig, maar met de kwaliteitsinjectie komt er stilaan ook een verwachtingspatroon om punten te pakken. Het doel moet de 14e plaats zijn en blijven en dan mag er niet te vaak na elkaar verloren worden.

Janevski krijgt als nieuwbakken coach van Bergen een zware taak, maar ook hij mag niet te lang talmen om een team op poten te zetten.

Van den Brom en Van Geneugden worden door hun bestuur uit de wind gezet en er wordt rust en tijd gepredikt, maar tegen nieuwjaar mag de balans niet te dramatisch zijn.

In gevaar: Van Veldhoven, De Boeck, Mazzu

Bij KV Mechelen sputtert de motor al het hele seizoen. Met Oostende, Leuven en Charleroi als volgende tegenstanders is het nu het moment om punten te pakken en naar veiliger oorden te gaan.

Waasland-Beveren pakte voor het reces een broodnodige zege, die van moeten was. Verlies dit weekend tegen Leuven maakt al het goede van die overwinning weer ongedaan en dan komen er moeilijke matchen aan.

Bij Charleroi gaat het qua punten (12 op 30) dan wel nog behoorlijk goed, maar daar rommelt het dan weer op andere vlakken en dat is nooit een goed teken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties