Eerst op overschot, daarna onmisbaar in Leuven

bart ver elst
| 11 reacties
Eerst op overschot, daarna onmisbaar in Leuven
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na twee rustige seizoenen in eerste klasse, had niemand gedacht dat Oud- Heverlee Leuven dit jaar in de problemen zou komen en zou staan waar het nu staat. Als het in eerste klasse blijft, mag het een pluim op de hoed van Bjorn Ruytinx steken. Hij scoorde al tien keer voor de Leuvenaars.

Door Bart Ver Elst

Heel OHL maakt een woelig seizoen door, geen persoon die dat beter weet dan publiekslieveling Bjorn Ruytinx. Niemand weet de fans meer op te hitsen dan El Toro himself. Het had dit seizoen eigenlijk heel anders kunnen lopen voor Bjorn Ruytinx. Eigenlijk was hij in het begin van het seizoen persona non grata.

Bij de aanvang van de competitie stond Van Geneugden nog aan het roer. Hij opteerde voor andere keuzes dan Ruytinx en liet hem vaker dan hij lief was op de bank zitten. Er was sprake dat Ruytinx andere oorden zou opzoeken in augustus, maar hij bleef bij de club van zijn hart.

De ommekeer

De eerste drie wedstrijden werd Ruytinx zelfs uit de selectie gelaten door de Limburgse oefenmeester. De ommekeer kwam er eind augustus. Ruytinx mocht invallen in de thuiswedstrijd tegen Lokeren en scoorde de winning goal.

Ook september bleek een goede maand voor El Toro. Hij scoorde het enige doelpunt in de bekermatch tegen Visé en hij scoorde de gelijkmaker thuis tegen AA Gent, nadat hij zijn eerste basisplaats verzilverd had. Toch mocht hij daarna amper starten van Van Geneugden, terwijl de fans smeekten om de stevige aanvaller op het veld te zien. 

Ruytinx blijft scoren

Midden oktober speelden de Leuvenaars een cruciaal duel tegen Waasland-Beveren. Er werd 4-2 gewonnen en heel OHL mocht opnieuw Ruytinx bedanken, na zijn twee doelpunten. Na deze overwinning kon Leuven tien wedstrijden op rij niet meer winnen. De kentering kwam er op 26 december, de laatste wedstrijd voor de winterstop.

Cercle Brugge kwam toen op bezoek op Den Dreef en wie anders dan Bjorn Ruytinx scoorde twee doelpunten in de 3-0 overwinning. Het bestuur besloot na deze overwinning toch nog het vertrouwen aan Van Geneugden te geven en met de coach op winterstage te gaan. De eerste wedstrijd na de winterstop werd er verloren en dus moest Vermeulen voor de kentering zorgen als hoofdcoach.

El Toro in hoofdrol tegen Anderlecht

Behalve de 2-0 overwinning tegen Zulte-Waregem, sprokkelde OHL nog nauwelijks punten en kwam het in de degradatiezone terecht. Toen alles er hopeloos uitzag, toverde OHL Ivan Leko uit zijn hoed. Na een gelijkspel met negen spelers tegen Lierse, moest er afgelopen weekend gewonnen worden tegen Anderlecht. U weet het vast nog: Ruytinx maakte de enigste goal en OHL won. De match van nu zaterdag tegen Bergen zal cruciaal worden voor de Leuvenaars. Bij winst van OHL en bij verlies van Waasland-Beveren, blijft er nog een jaar extra een club uit Vlaams-Brabant in eerste klasse.

Indien OHL volgend jaar nog een vierde seizoen in eerste klasse zal vertoeven, zal het dit grotendeels aan de 33-jarige Ruytinx te danken hebben. De onderhandelingen over een nieuw contract lopen blijkbaar stroef, misschien wilt het Leuven-bestuur wel die vijf vaten betalen indien OH Leuven zich redt?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties