Wat na Anderlecht en Club? De outsiders in de weegschaal

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 39 reacties
Wat na Anderlecht en Club? De outsiders in de weegschaal
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na de prestatie van dit weekend wordt Club Brugge gezien als dé bedreiging voor Sporting Anderlecht in de titelstrijd. Voetbalkrant.com kijkt wat verder en gooit de kansen van de derde en de vierde in de stand in de balans.

Kunnen Sporting Lokeren en AA Gent de titelfavorieten bedreigen tot het einde? We zetten de pro's en contra's van beide outsiders op een rijtje. Te beginnen bij de Buffalo's van Coach Hein Vanhaezebrouck.

AA Gent

Pro

  • Teamspirit: De Gentse selectie is voor het eerst in jaren 'one big family.' De spelers gaan er voor elkaar door het vuur en Hein Vanhaezebrouck waakt erover dat die sfeer intact blijft.
  • Fysiek: Hein Vanhaezebrouck staat bekend voor zijn zwaar trainingsregime. Dat zorgt ervoor dat zijn spelers tot in de extra tijd op peil blijven. Wie verslapt gaat eruit en dat kwam over bij de spelers.
  • Honger: Na twee jaar in de woestijn van play-off II is de honger in Gent enorm groot. Het enthousiasme in de aanloop naar de topper tegen Anderlecht was het bewijs.

Contra

  • Inefficiënt: Gent heeft enorm veel kansen nodig om tot een doelpunt te komen. Tegen Anderlecht werd dat nog maar eens pijnlijk duidelijk. Een resem kansen bij elkaar voetballen is mooi, maar wedstrijden win je met goals.
  • Gebrek aan ervaring: Het jonge team van Vanhaezebrouck durft zichzelf in het enthousiasme al eens voorbij lopen. Het beste voorbeeld kwam er tegen Charleroi. De Gentenaars gingen met te veel druk zetten aan de cornervlag en Tainmont strafte dat af met de ultieme gelijkmaker.
  • Minder in de toppers: Wie kampioen wil worden, moet in play-off I de toppers winnen. AA Gent presteerde sterk in Brugge en thuis tegen Anderlecht, maar bleef met één op zes achter tegen de titelkandidaten. Op Standard werd dan wel gewonnen, maar in eigen huis geraakte het niet voorbij Lokeren.

Sporting Lokeren

Pro

  • Ervaring zat: Peter Maes heeft het steeds over zijn cyclus bij Lokeren. Aan die cyclus lijkt voorlopig geen eind te komen. Zijn team zit vooral in de centrale as tjokvol ervaring en winnaarsmentaliteit. Twee onmisbare ingrediënten voor een titelgevecht.
  • Cohesie: Dit Lokeren is perfect op elkaar ingespeeld. Persoons en Overmeire zijn al jaren niet meer weg te denken centraal op het middenveld. Peter Maes gooide zijn team nooit helemaal om en paste elk puzzelstukje feilloos in zijn systeem.
  • Goals, goals goals: Op Club Brugge na kwam geen enkel team zoveel tot scoren als Sporting Lokeren. Het team mag buigen op een gemiddelde van bijna twee goals per wedstrijd.

Contra

  • Weinig alternatieven: De spoeling bij Lokeren is in het verleden al dunner geweest, maar toch lijkt deze kern te weinig breedte te hebben om tot het eind mee te doen. Bij afwezigheid van Overmeire of Persoons is er enkel Ngolok. Als Odoi zich blesseert moet Maes behelpen met centrale verdediger Grégory Mertens op linksback.
  • Minder in de toppers: Hier is Lokeren in hetzelfde bedje ziek. Tegen de G5 werd vier keer gelijk gespeeld en verloren van Club Brugge.
  • Europa League: Peter Maes had het over een ritme waarin zijn spelers komen bij een snelle opeenvolging van wedstrijden. Ideaal is het echter niet. Zo moest Kilian Overmeire tegen Trabzonspor met inspuitingen het veld op. In de tweede helft moest hij er met te veel pijn alweer af.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties