Analyse Hasi ging van standvastigheid naar chaos en nu naar...

Hasi ging van standvastigheid naar chaos en nu naar...
Foto: © Photonews

Besnik Hasi krijgt de wind dezer dagen wat van voren, de keerzijde van de medaille waar elke coach kennis mee maakt. De eerste echte bergetappe op het parcours van de jonge coach na enkele iets makkelijk gewonnen ritten. Maar de ronde is nog niet gereden...

Etappe 1: mét Kouyate

Laten we u even meenemen naar het begin van de play-offs van vorig seizoen: Besnik Hasi werpt het systeem van John van den Brom in de vuilbak en kiest voor een duidelijke 4-4-2 met een heel belangrijke rol voor Cheikhou Kouyate. Die mag op het middenveld doen wat hij graag doen: lopen.

Een rol als waterdrager die op het lijf van de Senegalees geschreven staat en het is hij - zonder overdrijven - die Anderlecht kampioen maakt. Youri Tielemans speelt in een zetel ernaast en kan vanaf de eigen helft of iets hoger zijn ploegmaats lanceren met zijn schitterende lange ballen.

Etappe 2: kopmannen in overvloed

Besnik Hasi maakt bij het begin van het seizoen onmiddellijk duidelijk dat hij voor een 4-3-3 kiest. Met Tielemans, Defour en Praet heeft hij immers de kopmannen voor een heerlijke driehoek op het middenveld in huis. 

Dat daarbovenop Leander Dendoncker nog eens ontbolsterde, maakte dat hij weer een waterdrager in huis had, maar dan wel eentje die ook nog heel goed kan voetballen. De luxe van Hasi is ongezien.

Etappe 3: sleutelstukken vallen weg

Voor Nieuwjaar loopt alles vrijwel op rolletjes. Een sporadisch verlies wordt door de vingers gezien omdat er in de Champions League fantastische resultaten worden neergezet. Maar ondertussen is ook al duidelijk dat er een probleem is met Steven Defour. Die moet slag om slinger aan de kant blijven of gewisseld worden.

Na Nieuwjaar komt de nog grotere slag: Dennis Praet is een paar maanden afwezig net nadat hij de Gouden Schoen won. Zonder die twee heeft Anderlecht het moeilijk zijn wil te dicteren. De goals van Mitrovic verdoezelen veel, maar de ploegtactiek klopt niet.

Etappe 4: terug naar basics?

Anderlecht zit nu in nauwe schoentjes, want het is duidelijk dat er te veel jongens niet in vorm zijn. En dat dwingt Hasi om zijn ploeg om de wedstrijd door elkaar te hutselen. Vorig jaar konden we 9/10 keer donderdag al voorspellen wie er zondag zou spelen.

Nu is het elke keer koffiedik kijken. Niet dat Hasi dat expres doet, maar hij heeft geen Kouyate meer lopen die op conditie een ploeg tot wanhoop dreef door overal op te duiken. Al zijn bepalende spelers - Mitrovic misschien als uitzondering op de regel - zitten in een vormdip.

En dat is niet op 1-2-3 op te lossen. Hasi moet weer naar een typeploeg evolueren, maar ziet elke week op training andere jongens op hun tandvlees belanden. Blessures, vele internationale wedstrijden en vormcrisissen domineren zijn kern.

Het is een wankele koord om te kiezen voor een vaste elf of de jongens die volgens hem voor die wedstrijd het beste passen. Maar misschien moet Hasi even terugdenken aan etappe 1 en beseffen met wat hij succes haalde. Even alles opzij en terug naar de basics... Maar ja, dan gaan er zware keuzes gemaakt moeten worden.

Etappe 5

De heropleving?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties