Oude gloriën Alex Czerniatynski barst van ambitie: "Wil kampioen worden als trainer"

Lander Marin
| 14 reacties
Alex Czerniatynski barst van ambitie: "Wil kampioen worden als trainer"
Foto: © photonews

Elke woensdag gaan we grasduinen in het verleden en kijken naar het heden, samen met een van de oude gloriën die ons voetbal rijk is. Zo ook met Alex Czerniatynski (54). Als speler was hij vaak succesvol, toch heeft hij ambitie en droomt hij nu ook als coach van meer.

Czernia begon bij Charleroi en maakte in 1978 zijn debuut in eerste klasse. Na Charleroi speelde hij een seizoen bij Antwerp, om daarna naar Anderlecht te trekken.

Met Paars-Wit won hij de UEFA Cup en werd hij in 1985 landskampioen. Zijn volgende club werd Standard, waarvoor hij meer dan 100 wedstrijden speelde.

Finale Europacup II

Na zijn periode bij de Rouches besloot de spits terug te keren naar Antwerp. Met The Great Old won hij de Beker van België en speelde hij de finale van de Europacup II.

Jammer genoeg werd deze met 3-1 verloren van het Italiaanse Parma. Daarna speelde hij nog voor KV Mechelen, Germinal Ekeren en Tilleur FC de Liège.

Kampioen spelen als trainer

In 1998 stopte hij als speler, en kon zijn trainercarrière van start gaan. Hij was al coach bij een resem clubs, volgend seizoen gaat hij aan de slag bij Seraing. "Ik zei altijd: ‘als ik stop als speler wil ik trainer worden’. Ik heb nooit iets anders moeten doen dan met voetbal bezig zijn", klinkt het.

"Als speler heb ik geluk gehad dat ik overal succes had (lacht). Ik heb met elke ploeg Europees gespeeld en ben blij met mijn palmares. Als trainer moest ik de ploeg meestal redden en dat is altijd gelukt. Daar ben ik wel fier op."

"Met een beperkte kern in tweede klasse blijven was niet altijd gemakkelijk. Toch zou ik als coach graag eens kampioen spelen. In eerste, tweede of derde klasse weet ik niet, maar dat moet nog op mijn palmares komen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties