Belgisch trainerskerkhof is compleet, maar deze vijf zitten - al dan niet verrassend - nog steeds levend en wel op hun stoel

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 6 reacties
Belgisch trainerskerkhof is compleet, maar deze vijf zitten - al dan niet verrassend - nog steeds levend en wel op hun stoel

Het trainerskerkhof in 1A is weer een spreekwoordelijk lijk rijker. Gisteren kreeg Mircea Rednic de bons bij Moeskroen en zo zitten we dit seizoen al aan 12 trainerswissels. Slechts vijf coaches zitten nog steeds op hun stoel en bij de ene is dat al wat verrassender dan bij de andere.

12 plus 5 is dat niet 17 terwijl er maar 16 ploegen zijn? Wel, zoals u ongetwijfeld weet kegelde KV Mechelen dit seizoen al twee trainers buiten. Eerst mocht Yannick Ferrera beschikken, vervolgens werd ook zijn opvolger en verloren zoon Aleksandar Janković op de keien gezet. Wie zijn nu eigenlijk de vijf die - voorlopig - wel nog overleven en waarom? En is dat verrassend of niet?

Ivan Leko - Club Brugge

De Kroatische coach - nog maar pas 40 jaar geworden - kwam afgelopen zomer verrassend aan het roer van zijn geliefde ex-club. Leko kreeg de moeilijke taak om Michel Preud'homme op te volgen en werd Europees al vroeg uitgeschakeld. Een superstart in de competitie verschafte hem echter het nodige krediet waarna Club ook nog eens beter en beter begon te voetballen. Na 26 speeldagen telt blauw-zwart een riante voorsprong van 11 punten op Charleroi en 13 stuks op grote rivaal Anderlecht.

Ricardo Sá Pinto - Standard

De vurige en passionele Portugees stond bij de bookmakers hoog genoteerd als topkandidaat voor een vroege C4. Zijn uitbarstingen aan de zijlijn deden al snel het nodige stof opwaaien en ook op het veld was het lang zoeken naar de juiste afstelling. Sinds de winterbreak draait Standard echter op volle toeren. De bekerfinale is reeds binnen en ook een ticket voor play-off 1 is nog steeds een realistisch doel. De sportieve prestaties krijgen ook stilaan de bovenhand op de commotie naast het veld.

Francky Dury - Zulte Waregem

Als er één trainer zeker is van zijn plekje dan wel de sportieve baas van Essevee. De 60-jarige Dury maakte aan de Gaverbeek alles al mee: van net geen kampioen tot een gevecht tegen de degradatie. Zijn Zulte Waregem begon uitstekend aan het seizoen, maar het Europese avontuur na de bekerwinst eiste z'n tol. De ervaren rot in het vak overleefde echter een dramatische 4 op 39, het zegt alles over het krediet dat hij in al die jaren heeft opgebouwd bij de ambitieuze fusieclub. Een gouden huwelijk.

Felice Mazzu - Charleroi

De 'Trainer van het Jaar' op de Gouden Schoen en winnaar van de Trofee Raymond Goethals verricht al jaren mirakelwerk met Charleroi en ook dit seizoen gooit de charismatische Waalse coach met Italiaanse roots weer hoge ogen. Hij parkeert 'De Zebra's' voorlopig op een onverhoopte tweede plaats en op dit moment lijken de Henegouwers van tactisch brein Mazzu zelfs de enige ploeg die de ongenaakbare leider Club kan bedreigen. De kans dat hij ontslagen wordt? Quasi onbestaande.

László Bölöni - Antwerp

De 64-jarige Roemeen had als voornaamste doel om Antwerp in eerste klasse te houden, maar al snel bleek dat die ambitie stevig mocht bijgesteld worden. 'The Great Old' vertoeft op vier speeldagen van de play-offs nog steeds in de top-6 en en Bölöni krijgt niks dan lof voor zijn fysiek indrukwekkende oorlogsmachine. Het pantserwerk begint wel stilaan wat barstjes van vermoeidheid te vertonen, maar het seizoen van rood-wit is nu al meer dan geslaagd. Die kers op de taart zou echter wel mooi zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties