De jonge garde van Hein: tal van jeugdspelers bloeien open in het huidige Anderlecht
Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 30 reacties

De jonge garde van Hein Vanhaezebrouck

De jonge garde van Hein: tal van jeugdspelers bloeien open in het huidige Anderlecht
Foto: © photonews

De 18-jarige Alexis Saelemaekers had amper 16 speelminuten op zijn teller toen hij in de play-offs voor de leeuwen werd gegooid, maar tegen Gent en Charleroi wist hij vriend en vijand te overtuigen. Welke youngsters uit eigen kweek gingen hem voor?

De voorbeelden

Het record van jongste debutant bij RSCA staat op naam van Youri Tielemans (16 jaar, 2 maanden, 21 dagen), die uitgroeide tot sterkhouder en vorige zomer een toptransfer versierde. Met Romelu Lukaku, Dennis PraetVincent Kompany en Jordan Lukaku zijn er zo nog jeugdspelers die momenteel in grote competities aan de slag zijn. 

Dat zijn dan de mannen waar de huidige lichting, zoals Saelemaekers, een voorbeeld aan moet nemen. Het helpt zeker dat Hein Vanhaezebrouck graag de jeugd een kans geeft. 

De jeugdige debutanten van dit seizoen

Vóór Hein was er slechts eentje: Emmanuel Sowah. Hij speelde in september een uur tegen Waasland-Beveren, maar had dan de pech om zwaargeblesseerd te geraken. Daar kampt de vleugelverdediger nog steeds mee. 

Dan kwam Hein. De match tegen Eupen op 22 december maakte de intenties duidelijk: maar liefst drie debutanten. Edo Kayembe speelde toen zijn enige match tot dusver. Albert Sambi Lokonga bewees zich en speelde sindsdien nog vijf wedstrijden, inclusief een invalbeurt tegen Charleroi in PO1. Maar de meest memorabele debutant van toen was ongetwijfeld Francis Amuzu. Hij trapte de winning goal binnen en barstte vervolgens in tranen uit. Daarna kreeg hij nog 6 matchen om zich te tonen, maar in PO1 wacht hij nog op zijn eerste kans. 

Tegen KV Mechelen op 2 februari verschenen er nog eens twee nieuwe namen op het veld. Nelson Azevedo kreeg zelfs een basisplaats, maar dat is voorlopig zijn enige cap. Mohammed Dauda kreeg een minuutje en kwam nadien nog één keer in actie. 

Tenslotte was er Saelemaekers. Door blessures van Appiah, Najar en Sowah kreeg hij zijn kans op rechtsachter en hoe. In de eerste matchen van PO1 (0-2 verlies tegen Gent & 1-2 winst tegen Charleroi) hoorde hij telkens bij de beste spelers op het veld. Meer van dat! 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties