Interview Kums wil zich dubbel plooien: "Brugge komt hier na 20 jaar niet voor de eerste keer winnen"
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Anderlecht
| 25 reacties

Sven Kums staat op scherp voor de topper tegen Club Brugge

Kums wil zich dubbel plooien: "Brugge komt hier na 20 jaar niet voor de eerste keer winnen"
Foto: © photonews

Anderlecht staat alweer voor een cruciale match. Eigenlijk zijn ze allemaal cruciaal, maar die van zondag is eentje met de nodige gevoeligheid bij de supporters. Club Brugge heeft al 20 jaar niet meer gewonnen in het Astridpark en Kums wil niet de eerste zijn die daar verandering in brengt.

Club maakte vorige zondag een statement door leider Genk van de - barslechte - mat te vegen. Maar in Anderlecht hebben ze nog steeds hun eergevoel. "Dit is een match die we altijd willen winnen voor onze supporters. Het gevoel van 'Brugge komt hier na 20 jaar niet voor de eerste keer winnen' leeft wel", belooft Sven Kums.

"Of een Zulj of een Bolasie daar wakker van liggen? Als je dat genoeg laat vallen en genoeg inpepert, zullen ze daar wel mee bezig zijn. Dan zullen ze de gevoeligheden wel kennen tegen zondag, daar zullen we wel voor zorgen."

Ik heb nog steeds het gevoel dat wij onze voet naast Brugge kunnen zetten

Nochtans lijken de waardeverhoudingen sterk over te buigen naar blauw-zwarte kant, maar daar is Kums het niet mee eens. "Het grote verschil is dat zij al een paar seizoenen samenspelen en dat het hier in de zomer een komen en gaan was van spelers. We zullen zondag wel zien of ze beter zijn."

"Ik heb nog steeds het gevoel dat we onze voet naast Brugge kunnen zetten. Ik vind ook dat Genk nog steeds beter is. Zij staan toch eerste? Jullie kijken naar één wedstrijd, die dan nog gespeeld werd op een slecht veld. Dat Genk Pozuelo dreigt te verliezen? Tja, hij is belangrijk, maar je mag je daar ook niet blind op staren."

Met drie punten voorsprong op Gent en Charleroi heeft Anderlecht een krappe voorsprong in de strijd om play-off 1. Het doemscenario dreigt nog altijd. "Tuurlijk zeggen we tegen elkaar dat zoiets niet kan en mag. Maar elke week zijn er verrassingen. Hadden jullie gedacht dat Gent van Moeskroen en Waasland-Beveren ging verliezen? We moeten nog niet naar die drie matchen na Brugge kijken. De stand verandert toch elke week."

Kums is één van de meest ervaren jongens in de spelersgroep. Had hij geen rode vlaggen gezien tijdens de voorbereiding? "Nee, echt niet. Er waren geen signalen dat we dit gingen meemaken. De resultaten tijdens de voorbereiding waren goed. Maar ik denk nog steeds dat we dit kunnen omkeren. De derde plaats is de enige die zekerheid geeft op play-off 1. We zullen wel zien waar we staan na de reguliere competitie en waar we nog op mogen mikken."

Tegen Antwerp voelde ik toch weer respect voor ons 

Maar de perceptie leeft dat gezien het niveau, plaats zes de huidige waardeverhoudingen wel weergeeft. "Als je daar staat, is dat correct. Ik zag de voorbije weken verbetering, maar ik heb ook wel al vaker gedacht 'nu gaat het klikken' en dan is het daarna weer minder. Op Antwerp zag ik toch een soort van respect weer. Zij speelden in een laag blok tegen ons. We probeerden dominant te zijn, maar dan ook weer zonder veel kansen."

Hét probleempunt van Anderlecht is gevallen: kansen creëren. Er wordt daarbij veel met de vinger naar de drie aanvallers gewezen. "Het kan zeker beter, maar we moeten ook niet de schuld allemaal bij Santini leggen. Hij is een speler die sterk is in de zestien, maar er komen weinig voorzetten. Dan kan je hem toch niet verwijten dat hij weinig scoort of weinig gevaarlijk is? We hebben met Bolasie en Bakkali wel wingers die dat kunnen, maar ze komen te weinig in die positie."

Mijn vrouw zegt altijd: 'Als jij kapitein bent, speel je precies beter'

Daarvoor wordt ook naar Kums zelf gekeken. Hij moet de lijnen uitzetten, het spel in handen nemen. "Ik heb altijd gezegd dat ik niet de leider ben die ik weet niet hoe hard staat te roepen. En dat zal ik ook nooit worden. Dus ben ik wel blij dat Kara er is bijgekomen. Mijn vrouw zegt altijd: 'Als jij kapitein bent, speel je precies beter'."

"Ik vind dat misschien zelf ook wel. Dat ik meer vertrouwen voel. Wat ik zeg voor de wedstrijd? Ik zeg altijd wel iets. Wat ik zei voor Antwerp? Ik was compleet verkeerd, dus ik ga het niet zeggen. Ok ja, ik had verwacht dat ze ons bij de keel gingen grijpen en dat het publiek er ging opzitten en dat we daar voorbereid moesten op zijn. Maar goed, dat viel heel goed mee eigenlijk. Op Standard had ik hetzelfde gevoel."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties