Analyse De wind is helemaal gekeerd in het Astridpark: hoop in 'redder Coucke' maakte plaats voor desillusie

De wind is helemaal gekeerd in het Astridpark: hoop in 'redder Coucke' maakte plaats voor desillusie
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht moet de kelk tot de bodem ledigen. En met een verplaatsing naar Standard in het vooruitzicht vragen we ons af of die bodem al in zicht is... De teloorgang van een Instituut. En de vraag is of dit binnen afzienbare tijd op te lossen is. Geld is immers niet alles.

"Dit zijn emotionele reacties en we moeten het niet opblazen", reageerde Michael Verschueren gisterenavond. "Als we volgend seizoen goed spelen, is iedereen dit vergeten."

Zonder Mogi

Dat is wel een heel grote 'als' meneer Verschueren, want hoe ga je deze spelerskern competitief krijgen? Om het cru te zeggen: een 15 tot 20 spelers moeten naar volgend seizoen toe vertrekken. En nu er geen beroep meer kan gedaan worden op Mogi Bayat lijkt dat een heel moeilijke taak, zelfs als je ze in 'de solden' zet. En nieuwe spelers aantrekken als je geen Europees speelt?

Je mag zeggen van Herman Van Holsbeeck wat je wil, maar op 31 augustus was 'het overbodige' weg. Het nieuwe regime wordt nu afgerekend op de grote woorden die ze bij hun installatie gebruikten. Coucke: "We gaan Anderlecht de 21ste eeuw inleiden... Je kan Anderlecht vergelijken met de adel van begin 19de eeuw. Zij die niet meewilden met de industriële revolutie bleven stilstaan."

Schoon schip zinkt

Woorden die in het verkeerde keelgat schoten bij Roger Vanden Stock, die nog maar een dag daarvoor Coucke als de ideale opvolger had gezien. Hij schiep daarmee de indruk dat ze weinig goed hadden gedaan de laatste jaren. De fans smulden, want Coucke ging schoon schip maken.

Dat deed hij inderdaad, maar iets te fervent en drastisch. Op Neerpede lopen intussen heel wat marketeers, pr-mensen en hooggeschoolden rond, maar weinigen met voeling voor voetbal en voor de club. De oude garde moest buiten, maar hun kennis ging daarbij ook verloren.

Feit is dat er de voorbije maanden verschillende zaken zijn foutgelopen die vermeden hadden kunnen worden met iets meer expertise ter zake. Het schone schip zinkt door meer dan één gat in de romp. Intussen is de wind helemaal gedraaid en gaat de voeling met de gewone fan meer en meer verloren. Zolang het kalm bleef, was er weinig aan de hand. 

Oude garde leidt rebellie

De voorbije weken viel het op dat steeds meer 'mannen van de oude garde' de weg naar het stadion terugvonden. Het BCS van vroeger - de harde kern van de jaren 90 - kwam terug en nam zondag het initiatief voor de rebellie. Dat signaal is hard aangekomen bij de club. De indruk bij de fans is dat er meer wordt gedaan om geld uit hun zakken te kloppen dan om de ploeg te versterken.

Coucke was zelfs niet aanwezig in het stadion. Dus het was Verschueren die zich op de barricades moest begeven, maar tevergeefs... "Ik begrijp jullie frustraties" was niet genoeg als uitleg. De voorzitter bleef ook stil op Twitter. Het kunnen nog heel lange play-offs worden voor Anderlecht, want op dit buskruitvat naar Sclessin... Dat zou de miserie nog wel eens veel groter kunnen maken. 

Het 'ancien regime' zit wel met een dubbel gevoel nu: hun club zit in de grootste crisis ooit, maar intussen heeft Coucke ook wel gemerkt dat het runnen van een topclub met zo'n historiek niet zo makkelijk is als hij liet uitschijnen. In Knokke zat Roger Vanden Stock alvast hoofdschuddend voor zijn tv. In het stadion ga je hem in ieder geval niet meer zien...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties