Kan KRC Genk dit weekend de titel al vieren en wat met de rangschikking in play-off 1 bij gelijke standen?

Kan KRC Genk dit weekend de titel al vieren en wat met de rangschikking in play-off 1 bij gelijke standen?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als KRC Genk vrijdagavond wint van Antwerp, kan het Club Brugge op negen punten zetten. Kan de titel dit weekend al een feit zijn als Club Brugge verliest in Gent? En wat met enkele andere regels bij gelijke standen?

Enkele supporters stelden zich al de vraag of er dit weekend al een titelfeestje kon volgen, want KRC Genk zou na dit weekend een voorsprong van negen punten kunnen hebben op zijn eerste achtervolger als het wint van Antwerp en Club Brugge verliest bij KAA Gent.

 Stand G P W G V G = Vorm
1. Anderlecht Anderlecht 6 42 3 1 2 9-7 2 V W V W G
2. Club Brugge Club Brugge 6 42 5 1 0 16-3 13 W W W W W
3. Union SG Union SG 6 41 2 0 4 11-9 2 V V V W W
4. KRC Genk KRC Genk 6 34 3 1 2 5-9 -4 W G W V V
5. Cercle Brugge Cercle Brugge 6 30 1 3 2 6-9 -3 W G V V G
6. Antwerp Antwerp 6 29 1 0 5 2-12 -10 V V W V V

Aangezien KRC Genk de reguliere competitie afsloot als eindwinnaar, gaan sommige fans er al prat op dat ze bij gelijke punten ook in het voordeel zijn in de play-offs. Dat is echter buiten regel 1 bij de gelijke standen gerekend: de halvering van de punten.

Zowel Genk, Standard, Anderlecht als Antwerp kregen bij de start van de play-offs een half puntje extra en zijn dus in het nadeel tegenover Club Brugge en KAA Gent. Bij een gelijke stand krijgen Club en Gent dus het voordeel. 

De 'volgorde' bij gelijke punten is volgens de combinatie van beide regels dan ook als volgt: Club Brugge - Gent - Genk - Standard - Anderlecht - Antwerp.

Bij een gelijke stand tussen Genk en Club Brugge is het dus blauw-zwart die de titel pakt, terwijl dat bij een gelijke stand met Antwerp of Standard wel degelijk Genk zou zijn. In de strijd om plek 2 heeft blauw-zwart het voordeel op Standard, dat op zijn beurt ook voordeel heeft op Antwerp. In de strijd om plek 5 zou Gent voorafgaan aan Anderlecht bij een gelijke stand.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties