Interview Ook onenigheid binnen de Pro League over hervorming Champions League? De CEO spreekt zich uit
Malik Hadrich
Jeroen Verschakelen en Malik Hadrich
| 12 reacties

Pierre François spreekt zich uit over voorgenomen hervorming Champions League

Ook onenigheid binnen de Pro League over hervorming Champions League? De CEO spreekt zich uit
Foto: © photonews

De UEFA stelt een hervorming van de Champions League voor: de groepsfase zou in de toekomst uit vier poules van acht ploegen bestaan, en er zou een promotie- en degradatiesysteem komen dat vooral in de kaart van de grote clubs zou spelen.

Pierre François, de CEO van de Pro League, is geen echte voorstander van de hervormingsplannen voor de Champions League zoals die er momenteel uitzien. "We moeten vermijden dat de Champions League de financiën van de nationale competities teniet doet", stelt hij. "Er moet een beter evenwicht zijn: ik ben geen pleitbezorger voor een gesloten en exclusieve competitie waarin alleen de grootste Europese clubs kunnen meedingen."

European Leagues

In essentie lijkt hij zich daarmee aan te sluiten bij het standpunt van European Leagues (EL), een organisatie die meer dan 900 Europese clubs verenigt. De vereniging stelt de volgende principes voorop:

1°) EL moet betrokken worden bij het beslissingsproces omtrent elk voorstel dat de kalender van het seizoen beïnvloedt;

2°) EL is, net zoals de overgrote meerderheid van professionele clubs in Europa, niet tegen verandering. Maar er zijn ernstige bezorgdheden over de voorstellen, die immers een invloed zouden hebben op de structuur en/of competitiviteit van hun respectievelijke nationale liga's en competities.

3°) EL en het overgrote merendeel van de Europese clubs, met uitzondering van enkele rijke en machtige teams, zijn ervan overtuigd dat de sportieve verwezenlijkingen in hun nationale kampioenschappen en bekercompetities het criterium voor kwalificatie zouden moeten zijn voor de competities van de UEFA. 

Pro League

De Belgische Pro League heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over de problematiek, al heeft Pierre François het punt op de agenda gezet voor de volgende Raad van Bestuur. Men zal tot een consensus moeten komen, maar Michael Verschueren, sportief directeur van Anderlecht, heeft alvast verklaard dat hij zich kan vinden in het voorstel van de UEFA. 

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties