Hoe het degradatiespook van Wolfsburg Charleroi hogerop helpt (en ook Anderlecht profiteert)
Simon Wauters
Simon Wauters
| 7 reacties

Victor Osimhen en Landry Dimata vonden dit seizoen vlot de weg naar doel in de Jupiler Pro League

Hoe het degradatiespook van Wolfsburg Charleroi hogerop helpt (en ook Anderlecht profiteert)
Foto: © photonews

De twee jongste spelers uit de top tien van de topschuttersstand van de Jupiler Pro League voetbalden vorig seizoen samen bij Wolfsburg.

Victor Osimhen (20, Charleroi) en Landry Dimata (21, Anderlecht) zaten vooral op de bank bij de Wolven. Mario Gómez (voor nieuwjaar) en Liverpool-huurling Divock Origi stonden meestal voorin.

Wolfsburg wist zich vorig seizoen maar ternauwernood te redden in de Bundesliga: het had barragewedstrijden tegen Holstein Kiel nodig.

Gómez was in januari al vervangen door Admir Mehmedi en de huurovereenkomst van Origi liep in de zomer af. De Duitse club wou niet opnieuw een heel jaar tegen de degradatie vechten en durfde het niet aan om twee jonge wolven de strijd te laten aangaan met Mehmedi in de spits. Zelfs niet om één van hen als derde spits te houden.

Daniel Ginczek (28) en Wout Weghorst (26) werden samen voor 25 miljoen naar de Volkswagen-Arena gehaald. Osimhen en Dimata werden uitgeleend. Met een aankoopoptie.

Na vijf basisplaatsen zat Osimhen in oktober al aan evenveel goals voor Charleroi. Dimata had half augustus na vier speeldagen al vijf goals achter zijn naam. Wellicht beseften ze in Duitsland toen al dat ze een stommiteit hadden begaan.

Anderlecht betaalde met plezier vijf miljoen euro om Dimata definitief over te nemen. Charleroi moet drie en een half miljoen dokken voor Osimhen.

Dimata is intussen al een hele tijd buiten strijd. Met alle gevolgen van dien voor Anderlecht. Maar als paars-wit niet doorduwt voor Dieumerci Mbokani, heeft dat veel met Dimata te maken.

Osimhen was woensdagavond dan weer de grote man bij Charleroi in de finale van play-off 2. De Carolo’s weigerden in januari al een bod van twaalf miljoen euro van AC Milan en zullen deze zomer dus wellicht tien miljoen euro winst maken op een speler waar ze amper een risico mee namen: als hij niet voldeed konden ze hem gewoon terugsturen naar Wolfsburg.

Natuurlijk zijn Dimata en Osimhen nog geen afgewerkte producten en Weghorst doet het dit seizoen met zeventien doelpunten trouwens uitstekend in de Bundesliga. Net als Wolfsburg zelf trouwens. Maar de Wolven hadden gerust wat meer geduld mogen hebben met Osimhen en Dimata. Gelukkig voor de Belgische clubs hadden ze dat niet.

Vooral voor Charleroi is Osimhen een godsgeschenk. De verkoop van Cristian Benavente en Kaveh Rezai (de twee duurste uitgaande transfers uit de clubgeschiedenis) leverde hen samen elf miljoen euro op. Een bedrag dat Charleroi misschien wel overhoudt aan Osimhen nadat het 3,5 miljoen euro heeft doorgestort aan Wolfsburg.

Met die negen, tien of meer miljoen euro kan Charleroi bij wijze van spreken een volledig nieuwe ploeg kopen. Volgens Transfermarkt.de betaalden de Carolo’s nog maar één keer in de geschiedenis meer dan vijfhonderdduizend euro voor een speler. (*) Aan Dodi Lukebakio. Omdat het hem meteen met een forse winst kon verkopen.

Deze zomer kan de lat dus weer wat hoger bij Charleroi. De jacht op play-off 1 voor de volgende jaren is ingezet.

(*) Het is niet helemaal duidelijk hoeveel Charleroi voor Massimo Bruno betaalde. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Nieuwste reacties