Pro League moet Proximus, Telenet en VOO miljoenen betalen voor stopzetten competitie tijdens corona

Pro League moet Proximus, Telenet en VOO miljoenen betalen voor stopzetten competitie tijdens corona
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zware klap voor de Pro League. Waarschijnlijk moeten ze tussen de 16 en 20 miljoen euro betalen aan de tv-rechtenhouders Telenet en VOO. De arbitragerechtbank oordeelde immers dat ze daar recht op hebben na het stopzetten van de competitie in coronatijd, schrijven De Tijd en L'Echo.

April 2020. Kort na het uitbreken van de coronapandemie beslist de Pro League, de koepel boven het profvoetbal, het Belgisch voetbalkam­pioenschap stop te zetten. Er zijn dan al 29 speeldagen gespeeld. Van play-offs na de reguliere competitie is dat seizoen geen sprake meer. In totaal worden 11 competitiewedstrijden (op een totaal van 40) afgelast. Club Brugge - op dat moment eerste in het klassement - wordt uitgeroepen tot kampioen van het seizoen 2019-2020.

De Pro League maakt zich sterk dat de overmachtsclausule in het tv-contract kan worden ingeroepen en dat ze geen schadevergoeding moet betalen aan de houders van de tv-rechten voor het eersteklassevoetbal. Maar de toenmalige houders (Proximus, Telenet en VOO) eisen een compensatie. De drie telecomgroepen hadden samen 80 miljoen euro op tafel gelegd om het voetbalseizoen 2019-2020 te mogen uitzenden.

Onderhandelingen

De partijen probeerden er eerst onder elkaar uit te komen. Eerst was sprake van een compensatie- of kredietsysteem voor het volgende seizoen. Maar de rechten voor 2020-2021 waren intussen weggekaapt door Eleven Sports, wat zo'n regeling onmogelijk maakte.

De gesprekken tussen de betrokken partijen draaiden op niets uit. Uiteindelijk werd een arbitrageprocedure opgestart bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani).

Die kwam onlangs tot de conclusie dat Proximus, Telenet en VOO recht hebben op een schadevergoeding. Over de omvang moet nog worden onderhandeld. Maar wegens het aantal niet-gespeelde wedstrijden en het totale bedrag dat de drie telecomgroepen voor de rechten neertelden, kan het bedrag oplopen tot 16 à 20 miljoen euro.

De Pro League wil geen commentaar kwijt. Niet onbelangrijk: tegen een beslissing van Cepani is een beroep alleen mogelijk op technische punten, zoals het niet respecteren van de rechten van de verdediging. (BELGA)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties