Interview Dany Verlinden 'Vroeger was er meer plezier in het voetbal'

Rita De Meyer
| 0 reacties
Dany Verlinden 'Vroeger was er meer plezier in het voetbal'
Foto: © SC


'Dany Verlinden'

“Vroeger was er meer plezier in het voetbal”

Ook sportjournalisten kijken meestal niet verder dan hun neus lang is. Stefan Everts wordt sportman van het jaar en straks krijgt Aruna Dindane allicht de gouden schoen. Verdiend, daar niet van, maar misschien iets te voor de hand liggend. Aan glansprestaties van andere atleten wordt soms wat snel voorbijgegaan. Neem Dany Verlinden, de doelman van Club Brugge brak onlangs als prille veertiger nog een Europees record, maar ligt daar zelf niet bepaald wakker van. ‘Records interesseren me niet.'

In interviews omschrijft iedereen je als een Kempenaar. Al ben je afkomstig uit de streek rond Aarschot, dat is nog altijd niet de Kempen.
Ik ben geen Kempenaar, noem mij maar een Hagelander. Waarschijnlijk komt dat omdat ik een hele tijd in Lier heb gespeeld, vandaar de vergissing.

Als wij ons niet vergissen, heb je 23 profseizoenen achter de rug in de Belgische voetbalcompetitie. Hoe heb je het voetbal zien veranderen?
Dat is serieus geëvolueerd. Vroeger was er veel meer plezier in het voetbal. De laatste jaren moeten de clubs ook zien dat ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Vroeger deden ze maar op. De schulden werden altijd wel door iemand betaald. Dat wordt nu door de invoering van de licenties veel moeilijker. Ook op dat vlak is er dus enorm veel veranderd, wel ten goede. Wat je de laatste jaren meemaakte bij KV Mechelen of Lommel, behoort straks hopelijk tot het verleden.

Er zijn nog meer veranderingen. Neem het fenomeen Beveren. De voetbaltrots van het Waasland doet het met tien Ivorianen en een Let. Ze spelen wel heerlijk voetbal, niet erg dus?
Toen ik hier op Club aankwam, mocht je drie buitenlanders in je elftal opstellen. Dat is met het Bosman-arrest helemaal opengegooid. Nu mag je opstellen wat je wil. Voor Beveren was dit een goede oplossing omdat het een te beperkt budget had om Belgische spelers te kopen. Dan kom je automatisch in zulke landen terecht. Of dat nu goed of slecht is? Als Beveren zo kan overleven, waarom niet? Anderzijds kan je jezelf misschien afvragen of er geen Belgische jongeren zijn die voor die club in aanmerking kunnen komen. Dat is een keuze die je moet maken. Want wie in eerste klasse wil blijven, moet kwaliteit in huis hebben.

Je bent onlangs de oudste speler geworden die ooit deelnam aan de Champions League. Je hebt al meermaals gezegd dat records jou niet interesseren.
Nee, wie zegt dat ik dat record binnen een jaar of twee nog heb? Eerlijk gezegd, ik sta daar niet bij stil.

Je vrouw liet al verstaan dat je best wat trotser mag zijn.
Bwah, vrouwen zien dat iets anders, denk ik. Voor mij is dit gewoon mijn beroep. Als het mogelijk is om door te gaan tot je veertigste, dan doe je dat. De ene heeft dat geluk, de andere niet. Dat heb je niet altijd in eigen hand. Denk aan de zware kwetsuren die je kan krijgen. Nu, ik ben trots op mijn carrière, daar verandert niets meer aan. Tel maar op: twee WK's meegemaakt, vijf keer kampioen geweest, dan mag je niet klagen.

Verdiende je niet meer selecties voor de nationale ploeg?
Ach, dat had mooi geweest. Maar ik ben in een periode geboren waarin er veel goede doelmannen waren. Er is een duidelijk verschil met de huidige generatie. En dan ben je uitgesproken: Bodart, Preud'homme, De Wilde, noem ze maar op. Als ik nu zie wat ze meenemen, dan moet je zeggen dat we op dat vlak de beste tijden hebben gehad. Al wil ik hiermee niet zeggen dat er nu geen goede keepers meer zouden zijn. Alleen waren er vroeger vijf doelmannen om uit te kiezen nu twee, misschien drie.

Na dit seizoen begin je op Club als keeperstrainer. Je blijft dus in het milieu, hoewel je iemand lijkt die best beseft dat er in het leven meer is dan voetbal alleen.
Tja, als je al vanaf je achttiende in het wereldje zit en je wordt er nu 41, dat is 23 jaar. Je mag dan al een diploma hebben, dan blijft het nog moeilijk om terug in dat burgerleven te stappen. De makkelijkste oplossing is om in het voetbal te blijven. Als je dan die kans krijgt, moet je dat gewoon doen.

Je zoon Justin is naar verluidt ook al keeper geworden. Denk je dan soms niet aan Boudewijn De Groot: als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood…
Nee, dat heb ik helemaal niet. Hij is nog maar zes, zolang hij het graag doet, ga ik hem steunen. En als hij wil stoppen, zal ik hem niet pushen om door te gaan, ook al heeft hij talent.

Je woont met je gezin in Sint-Idesbald. Vele voetballers of trainers die bij Club Brugge passeerden blijven in de streek wonen, zelfs Hugo Broos woont vlakbij. Is dat de lokroep van de zee?
Voor mij wel, hoewel we er in de zomer heel weinig naartoe gaan. Het gebeurt wel eens. We hebben daar ook een strandcabine en er is elke dag wel iets te beleven, maar om er nu elke dag te gaan liggen? Al is het voor de kinderen altijd leuk en zijn we er na vijf minuten wandelen. Ik geniet meer van de rust en die heb ik daar gevonden. Ik had die rust nodig. Het is er voor mij dus ideaal wonen. Nee, ik zie mij niet naar het binnenland terugtrekken.

Nog even concreet over Club Brugge. Na de winterstop gaan jullie jagen op een plaats die goed is voor Champions League. Is het niet te laat?
Nee, Anderlecht is waarschijnlijk wel te ver weg. We moeten op 17 wedstrijden zeker zes keer meer winnen dan Anderlecht. Dat zie ik niet gebeuren. Standard, dat kan nog. Maar dan mogen we straks heel weinig weggeven en dus zelf heel veel winnen. We hebben nog periodes gehad dat we 16 van de 17 wedstrijden wonnen, het kan dus.

Toch vreemd, dit is dezelfde kern van vorig jaar die probleemloos kampioen werd, aangevuld met versterkingen en toch presteert Club nu ver beneden alle verwachtingen.
Ja, maar je mag niet vergeten dat Ceh en Englebert pas onlangs zijn komen aansluiten. Ze hebben de voorbereiding niet meegemaakt, dus moet je starten met een ander middenveld en gaan schuiven. Hier en daar loop je dan op een nederlaag en dan ga je twijfelen en nog meer wisselen. Van het één komt zo het ander.

Europees ging het wel goed. Pakken jullie de UEFA-cup? Eerst nog wel voorbi het Hongaarse Debrecen geraken natuurlijk.
Het is een tegenstander die haalbaar moet zijn, hoewel het altijd oppassen is. Maar we komen uit die Champions League, dit moeten we aankunnen. En die UEFA cup? Dat is nog heel veraf. Als we nog een paar rondes kunnen meepakken, dan zou het voor ons een succes zijn. Laten we niet te optimistisch worden.

Wat is tot nu toe je mooiste herinnering?
Een overwinning in Milaan tijdens de Champions League, dat vergeet je natuurlijk nooit. Dat was toch een prestatie die mocht gezien worden. Het is kort geleden, ik weet het. Maar wat nog dichtbij is, blijft het best bij. Misschien heb ik 15 jaar geleden ook wel mooie momenten gekend, dat vergeet je sneller.

Kan je zeggen wat het beste Club-elftal is waarin je hebt gespeeld?
Dat is heel moeilijk om hierop te antwoorden. We hebben periodes gekend waarin we erg afhankelijk waren van bepaalde spelers. Spitsen zijn altijd belangrijk geweest voor een elftal. We hebben nooit één echte aanvaller gekend die lange tijd topscorer was, het waren er altijd meer dan één. En door de jaren heen hebben we in verschillende stijlen gespeeld. Met Leekens was er bijvoorbeeld heel veel discipline, veel gescoord op stilstaande fases, zo kan je dus ook kampioen spelen.

Als je in je doel staat, dan moet je soms de gezangen van de supporters horen: al wie niet springt is een jood. Hoe reageer je daarop?
Als speler staan we daar weinig bij stil. Je hebt er geen vat op. Je krijgt ook zelf van alles naar je hoofd geslingerd. Vanuit een bepaald moment is er door de bond gezegd dat de scheidsrechter moest reageren op bepaalde uitspraken. Ik zie dat heel weinig gebeuren. Ik denk dat het moeilijk is voor een scheidsrechter om plots een wedstrijd stil te leggen omdat er hier of daar iets wordt geroepen.

Bij je collega Filip De Wilde komt vaak terug dat hij een literatuurliefhebber is. Heb jij een passie naast het voetbal?
Bwah, ik lees ook graag boeken. Maar als profvoetballer zit je toch een aantal uren op de club, daarnaast is er het gezinsleven waar heel wat tijd inkruipt. We hebben geen ander leven als iemand anders. De kinderen naar school gaan halen, met hun huiswerk bezig zijn. Voetballers zijn mensen zoals iedereen, hoor.

Keepers ook? Die zouden volgens een voetbalwet een beetje gek zijn.
Je hebt keepers die gek zijn, maar ik denk dat ik een uitzondering ben. (lacht)

Redactie: Dominique Piedfort

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties