'De jeugd is goud waard'

Rita De Meyer
| 0 reacties
'De jeugd is goud waard'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

"De jeugd is goud waard”
door Jan
Martynowski

Donderdagavond werd in het Olympisch Stadion in Antwerpen de vijfdelige boekenreeks “De voetbalmethode” voorgesteld. Daarin wordt een methode uit de doeken gedaan om jeugdspelers van 10 tot 18 op een goede manier op te leiden. Auteur is Henk Mariman (foto), die momenteel aan het hoofd staat van de jeugdopleiding van Germinal Beerschot.
 
Verschillende gastsprekers, die ook meewerkten aan de reeks, waren uitgenodigd, onder wie Ariël Jacobs (Racing Genk). Jacobs: “België heeft al veel kansen gemist, de trein is eigenlijk al vertrokken. Concrete maatregelen dringen zich dan ook op, en liefst direct morgen.” Over het jeugdbeleid van zijn eigen club: “Men verwijt ons derderangsbuitenlanders binnen te halen. Maar mag ik vragen, waar zijn de eersterangsbelgen? Dat heeft u gisteravond wel kunnen zien.”
 
Urbain Haesaert vond het werk een uitstekend initiatief. “Er is talent, het moet alleen ontwikkeld worden. Daarvoor is een methode nodig, en die is er nog niet. Daarvoor kunnen deze boeken een goed instrument zijn.”
 
Ook Germinal Beerschot-trainer Marc Brijs mocht zijn zegje doen. “Door hun snelheid, hun goede tweevoetige inspeelpass en hun vista brengen de jongeren ook de ouderen een stapje bij. Daardoor is het circulatievoetbal waar wij naar streven beter mogelijk. Maar eenmaal in de A-kern wordt er niet meer naar de leeftijd gekeken.” Over het jeugdbeleid van zijn club: “Er is te weinig communicatie met de jeugdverantwoordelijken. Verder dan enkele informele gesprekken komt het vaak niet. Binnen vijf jaar moet dat beter zijn.”
 
De reeks was een werk van lange adem. De auteur zelf: “Het idee kwam in me op in 1985, toen Grün België voorbij Nederland kopte in de Kuip. Met dit boek wil ik niet zozeer ‘de waarheid’ kwijt, maar wil ik een platform creëren. Het initiatief om hierop te bouwen moet van de clubs en de voetbalbond zelf komen. Jeugdopleiding is immers ongelooflijk belangrijk. In plaats van 22 profspelers kan er dankzij een goede opleiding gestreefd worden naar 16 profs, aangevuld met 6 jeugdspelers. Op deze manier kan een club een grote toekomst wachten.” Over zijn methoden blijft de trainer bescheiden: “Voetbal is enorm complex. De uitdaging is de methode compact te houden. Jeugdvoetbal is ook een individuele sport. Elke techniekoefening moet zijn nut hebben. Een verdediger moet andere technieken leren dan een middenvelder, zoals goed uitvoetballen.”
 
Tenslotte vatte uitgever Henny Kormelink de avond perfect samen: “De jeugd is goud waard.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties