Interview Regeert koning voetbal straks overal?

Julie Néman
| 0 reacties
Regeert koning voetbal straks overal?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dat de supporters van Anderlecht en Club Brugge niet de beste vrienden zijn is een publiek geheim. Ook buiten onze grenzen is de rivaliteit tussen twee clubs geen onbekend fenomeen. Denk maar aan Celtic Glasgow and de Rangers in Schotland… Maar hoe zit het eigenlijk in de kleinere competities? Als ik de namen NK Maribor en Olimpija Ljubljana noem zal er bij sommige lezers misschien een belletje gaan rinkelen, anderen zullen niet weten over wie ik het heb.
Maribor en Ljubljana zijn de twee grootste clubs van Slovenië. Al heeft deze laatste momenteel sportieve problemen.
Aangezien ik nieuwsgierig was naar hoe de Slovenen het voetbal beleven, en die rivaliteit, bracht ik Tilen Koren, supporter van Olimpija en Jure Sac, supporter van Maribor samen.
 
Wanneer ze elkaar voor het eerst spreken beginnen ze al onmiddellijk te discussiëren over… de laatste resultaten in het slalom skiën. Wat mij dan ook meteen bij mijn eerste vraag bracht.
 
In België is het doodnormaal dat we met zen allen in het weekend naar het stadion van onze geliefde club trekken. Hoe zit dat met jullie? Want Slovenië is toch één van de landen dat leeft voor de wintersport?
Jure: “(lacht) Ik zou eerst toch iets willen rechtzetten. We zijn maar met 2 miljoen mensen in Slovenië, dus is het normaal dat er niet zoveel volk naar het stadion trekt. Als je al kan zeggen dat het stadions zijn. Voor onze onafhankelijkheid (in 1991, nvdr) hadden we geen kans om voetbal te spelen. Er was maar één club en dat was Olimpija. Dat was toen een politiek systeem.
Tilen: “Ik zou niet zeggen dat het iets met politiek te maken had. Het was gewoon een feit dat Olimpija de enigste Sloveense ploeg in Joegoslavië was, die iets betekende. Er was een competitie waarin vier ploegen zaten, we noemden ze het grote kwartet. Die ploegen waren Dinamo Zagreb, Partizan, Rode Ster Belgrado en Hajduk Split.
Jure: “Ja inderdaad. Al waren er natuurlijk meerdere clubs, maar ze kregen gewoon geen kans.”
Tilen: “In ieder geval, het gaat beter en beter met ons voetbal. Vooral tijdens EURO 2000 en het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.”
Jure: “Toch kunnen we niet ontkennen dat de wintersporten meer betekenen voor ons dan voetbal, maar het interesseert ons wel.”
 
Waarom supporter je voor Ljubljana, Tilen?
Tilen: “Ik ben een fan sinds mijn tiende. Maar de reden dat ik voor Ljubljana supporter? Ik weet het niet. Liefde op het eerste gezicht, denk ik (lacht). En het is er nog altijd.”
 
En jij, Jure?
Jure: “De reden? We zeggen hier in Maribor dat je met paars bloed (de kleuren van de club zijn paars en geel, nvdr) geboren wordt. Je kan er niet onderuit. Mijn eerste live wedstrijd was een Europese wedstrijd, in de Champions League.”
 
Jure, je begint over de Champions League. Maribor kieperde ons RC Genk toen uit de voorrondes…
Jure: “Ja… ik heb de wedstrijd op televisie gezien. Spijtig genoeg maakten we daarna niet veel Europese wedstrijden meer mee.”
Tilen: (begint spontaan te vertellen)“Mijn eerste live wedstrijd was tegen CMC Publikum in 1999. We wonnen met 3-0 en Nastja Ceh scoorde één van die doelpunten. Ik zal het nooit vergeten.”
 
Nastja speelde voor beide teams. Wat herinner je je nog van hem?
Tilen: “(denkt na)Ik weet nog dat hij van Maribor overkwam, dus echt graag zagen we hem in het begin niet komen natuurlijk… Maar we zijn vlug van idee veranderd. Hij was echt een goede voetballer. En ik hoor nu dat hij bij jullie het mooie weer maakt, dus we kunnen alleen maar trots zijn.”
Jure: “Ja, inderdaad. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.”
 
De nationale ploeg doet het, in vergelijking met een aantal jaar geleden, zeer goed. Wat verwacht je van het aankomende wereldkampioenschap?
Tilen: “Ik denk dat we de barrages kunnen halen, maar dat is het ook. We zijn nog altijd aan het reorganiseren. Nieuwe trainer, jonge en nieuwe spelers…”
Jure: “Ik hoop dat we ons plaatsen. Meer kan ik daar niet over zeggen.”
 
Nu we toch nationaal aan het denken zijn… Kennen jullie onze grootste clubs, Anderlecht en Club Brugge?
Tilen: “Ja Club Brugge natuurlijk, Nastja speelt er. Anderlecht is niet echt mijn ding… Koller speelde er en hij is een Tsjech…”
Jure: “Ja, ook door Nastja, heb ik sympathie voor Club Brugge. Ook wel voor Genk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de meeste Belgische clubs ken van het spelletje FIFA. (lacht) Maar ik denk dat Nastja de enige is die ons tot België brengt. Alhoewel… Er waren er misschien wel anderen… Brezic en Bersnja, denk ik. Rudonja?
Tilen: “Ja. Dabanovic ook en Gajserja…”
 
Wat vinden jullie eigenlijk van elkaars club?
Tilen: “(grijnst)Ik denk dat Maribor de tweede beste Sloveense club is… en de supporters vallen wel mee. Ik ben blij dat tenminste één club de Champions League heeft gehaald. Ook al was het Olimpija niet.”
Jure: “Ik heb ergens medelijden met Olimpija. Omdat ze misschien zullen degraderen dit seizoen. Ik denk dat vele voetbalfans mijn mening delen. Maar mij zal je niet horen zeggen dat ze mogen blijven, de rivaliteit blijft natuurlijk. Mij zal je nooit met een groen-witte vlag zien zwaaien.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties