Duiveltje tegen de Duivels

Yves Dekoning

De Rode Duivels zijn er niet in geslaagd een punt weg te kapen uit Servië. De thuisploeg kwam vlak na rust op voorsprong en hield zich staande. Ondanks een slotoffensief met vier aanvallers kwamen de Belgen niet tot scoren.

De eerste helft was een maat voor niets. Zwak tegen zwak of sterk tegen sterk? Feit is dat er wel veel dreiging was, maar nauwelijks kansen. De Serviërs kwamen niet verder dan een paar zwakke afstandsschoten en een koppel voorzetten die vrij secuur werden weggewerkt. Nikola Zigic scoorde wel twee keer, maar telkens nadat het spel al was stilgelegd vanwege een overtreding en buitenspel. België leek iets sterker, maar kon ook geen echte kansen creëren. Vladimir Stojkovic keepte zeer autoritair bij hoge voorzetten en moest verder nauwelijks in actie treden. Emile Mpenza kwam één keer bijna tot een schot, en vlak voor rust was Daniel Van Buyten het dichtst bij de openingstreffer. Hij kreeg de afgeweken voorzet echter niet in doel gewerkt.

De Serviërs hadden het toverdrankje gevonden tijdens de rust en Marko Pantelic knalde meteen op de paal. De druk bleef aanhouden en Stijn Stijnen moest ingrijpen bij een doelpoging van Oginen Koroman. In de 54e minuut was het wel raak. Ivica Dragutinovic brak opeens door op links en de vrijstaande Zigic had maar binnen te tikken. België probeerde terug te vechten en kreeg ook kansen. Mbo Mpenza stond net op het veld toen hij een uitgelezen schietkans kreeg, maar hij aarzelde te lang. Bart Goor scoorde bijna van ver, maar het schot werd geweerd door de Servische keeper. Tien minuten na de 1-0 was het bijna 1-1. Doelman Stojkovic ging onder de bal door, maar Carl Hoefkens vond de dwarsligger op zijn weg. René Vandereycken gooide nog twee extra aanvallers in de ploeg en de Belgen kwamen er nog enkele keren heel dicht bij. Vincent Kompany werkte zich mooi vrij op rechts, maar besloot voor te zetten in plaats van op doel te knallen. Van Buyten haalde wel uit van op dezelfde plaats, maar Stojkovic hield zijn ploeg recht. De laatste kans was voor invaller Kevin Vandenbergh, maar zijn trap scheerde de buitenkant van de bal. Het pechduiveltje hield de Rode Duivels van een punt. Voor Servië volstond tien minuten gas geven. [AN]