"Vergeef me, Denemarken"

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
"Vergeef me, Denemarken"
Foto: © SC

De Deense supporter, die tijdens de Scandinavische derby tussen Denemarken en Zweden afgelopen zaterdag het veld was opgerend om scheidsrechter Fahndel een mep te verkopen, heeft zich voor het eerst geuit in de Deense media. De 29-jarige man vraagt vergiffenis voor zijn actie, en meent dat hij nog steeds niet begrijpt wat hem bezield heeft.

"Uiteraard voel ik me ongelofelijk rot en heb ik enorm veel spijt over wat ik gedaan heb. Ik wil me excuseren bij het Deense volk, maar ook bij de Zweden en bij de scheidsrechter. Ik kan er nog steeds niet bij, wat me bezielde het veld op te rennen en de scheidsrechter aan te vallen. In heel Denemarken word ik nu aanzien als een landverrader, en het hele land haat me om wat ik gedaan heb. Ik weet niet wat ze in Zweden van me denken, maar ook daar zullen ze me wel een ongelofelijke idioot vinden." Aldus de Deense fan, die eigenhandig het EK-kwalificatieduel tussen Denemarken en Zweden besliste.

In een alweer geladen en uiterst spannende Scandinavische derby kende scheidsrechter Herbert Fahndel in de slotfase en bij een 3-3-stand de Zweden een strafschop toe. Reden was een opstootje in het strafschopgebied tussen de Deense middenvelder Christian Poulsen en de Zweedse spits Markus Rosenberg, waarbij Poulsen Rosenberg een slag in de maag gaf. Fahndel wees na overleg met zijn grensrechter naar de stip en stuurde Poulsen van het veld. Daarop kwam een Deense supporter het veld opgerend, en probeerde de scheidsrechter aan te vallen. Resultaat: Fahndel staakte de wedstrijd, met als gevolg dat Denemarken waarschijnlijk een 0-3-nederlaag aangesmeerd krijgt.

Meteen na de wedstrijd begon de Deense media een ware klopjacht op de "fan", die geheel eigenhandig de kwalificatiekansen van Denemarken voor het EK zwaar hypothekeerde: "Kent u deze man, dan zouden wij graag van u horen", stond op bijna elke Deense nieuwssite te lezen. Kort daarna bleek, dat het om een 29-jarige man ging, die de Deense nationaliteit bezit, maar in Zweden woonachtig is. De man heeft zelfs een Zweedse vriendin, en de wedstrijd tussen zijn oud en zijn nieuw thuisland was voor hem een van de hoogtepunten van het jaar. De man verklaarde ook dat hij voor de wedstrijd een twintigtal glazen bier had gedronken, en dat hij zich niet eens herinnert hoe hij geprobeerd had, de scheidsrechter een mep te verkopen. Het Deense gerecht gaf de pers uit veiligheidsoverwegingen de opdracht, de naam en identiteit van de man geheim te houden. Niettemin riskeert hij drie maanden cel en een boete die erg hoog kan oplopen.

Over de uitslag van de wedstrijd en een eventuele straf voor de Deense voetbalbond wordt waarschijnlijk komende vrijdag beslist. De UEFA zal dan een uitspraak doen, op basis van het rapport van scheidsrechter Fahndel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties