Analyse Een eindronde om van te dromen

Bart Hermans
Een eindronde om van te dromen

De eindronde van tweede klasse werd er een om duimen en vingers bij af te likken. Uit tweede kwamen Antwerp (winnaar tweede periode), KV Kortrijk (winnaar derde periode) en KV Mechelen. Dender won de eerste periode maar vermits zij kampioen speelde mocht vicekampioen Malinwa mee de eindronde in. In eerste klasse leek het lange tijd Beveren te worden dat als voorlaatste uit de Jupiler League mee de eindronde zou spelen maar op de laatste speeldag ging Lierse toch nog voorbij de Oost-Vlamingen. We kregen zo een eindronde met vier ploegen die beschikten over een fantastische aanhang met uitpuilende stadions als gevolg.

De loting zorgde ervoor dat de eerste twee duels leken op heen- en terugwedstrijden. Antwerp opende thuis tegen KV Mechelen en moest de volgende speeldag naar Mechelen. Lierse opende op KV Kortrijk en ontving donderdags KV Kortrijk op het Lisp.

Antwerp, dat zeer zwak presteerde naar het einde van de competitie toe en daardoor zelfs pas vierde eindigde in klassement, toonde op speeldag 1 dat het er terug helemaal stond. In een aangename wedstrijd kwamen zowel Antwerp als KV Mechelen niet tot scoren. Beide ploegen kregen wel enkele goede mogelijkheden, maar de doelmannen stonden steeds goed te keepen. Zowel Werner als Ristovic hielden hun netten schoon. De wedstrijd eindigde uiteindelijk nog tien tegen tien toen Van Zundert en Cissé rood kregen. Bij Antwerp viel Campbell geblesseerd uit en zou op een veertigtal minuten in Kortrijk na niet meer spelen in deze eindronde. Lierse had het zeer lastig in West-Vlaanderen. KV Kortrijk, dat de underdog genoemd werd, moest in de laatste minuten nog het onderspit delven. Het was de lange Bob Peeters die zich ontpopte tot de man van de match. Aan de overkant miste Makhloufi nog een strafschop.

Op speeldag 2 stonden dezelfde ploegen dus terug tegenover elkaar. Mechelen domineerde thuis tegen Antwerp maar net zoals in de competitie kon Mechelen niet profiteren van de kansen. In de competitie was het Antwerp dat toen won na een afgeweken bal van Di Grégorio. Ditmaal was het geluk wel aan Mechelse kant en kon Geudens met een afgeweken schot scoren. In Lier kwam KV Kortrijk al vroeg op 0-2 voorsprong na twee doelpunten van Nong. Kortrijk, dat sowieso al een krappe kern en enkele geblesseerden had, moest op Lierse ook Makhoufi, Chen en Vermast missen. De West-Vlamingen zouden de eindronde moeten uitspelen met een vijftal beloften in de kern. Mede door deze verzwakte kern en een ontketende Bob Peeters kon Lierse de situatie rechtzetten en met 5-2 winnen. Lange Bob scoorde driemaal. Lierse leidde zo na twee speeldagen met zes op zes en had twee punten voorsprong op de buren uit Mechelen.

Op speeldag 3 versloeg KV Mechelen in eigen stadion makkelijk het verzwakte KV Kortrijk. Tweemaal Charaï en Vleminckx zorgden voor de doelpunten. Bram De Ly kreeg twee gele kaarten en dus rood. Samen met Verbrugghe (tweede maal geel in de eindronde) zou hij de volgende wedstrijd missen. Vanhaezebrouck hield zo nog maar een handvol kernspelers over voor de thuiswedstrijd tegen Antwerp. The Great Old kon Lierse een halt toeroepen en versloeg de Pallieters op de Bosuil. Utaka kreeg in de eerste helft verschillende kansen en kon er eentje benutten. In de tweede helft verdubbelde Di Grégorio de score vanop de stip. Snelders kon in de eindfase nog wel milderen tot 2-1 maar daar bleef het ook bij. Na deze speeldag leken er nog drie ploegen in running voor de promotie. KV Mechelen had zeven punten, Lierse zes en Antwerp vier.

Op speeldag 4 stond de clash tussen Lierse en KV Mechelen op het programma. In een geladen wedstrijd overklaste KV Mechelen in de eerste helft de buren uit Lier en dankzij twee doelpunten van Vleminckx stond het aan de rust 0-2. Lierse herpakte zich in de tweede helft en kon de aansluitingstreffer scoren via Bob Peeters. Zijn vijfde doelpunt al in de eindronde. Lierse probeerde nog wel maar kon niet meer scoren waardoor het Mechelse legioen in extase kwam. Winnen op Lierse en een optie op de eindoverwinning nemen. In de andere wedstrijd deed Antwerp op het veld van Kortrijk wat het moest doen en won er met 0-2. Campbell, die gekwetst was uitgevallen op de eerste speeldag, deed terug mee en scoorde vrij vlug de 0-1. Vlak voor de rust moest Campbell echter opnieuw geblesseerd naar de kant. Hoogstwaarschijnlijk zijn laatste optreden voor Antwerp want de topschutter gaat terug naar Manchester United. In de tweede helft scoorde Olguin de tweede treffer.

Op speeldag 5 kon Mechelen zich verzekeren van de promotie mits winst op Kortrijk. Mechelen had wel het overwicht in die wedstrijd maar stootte al snel op een counter van Kortrijk en Jarakovic maakte er 0-1 van. Vleminckx kon wel gelijk maken maar vlak voor rusten ontbond Nong zijn duivels op de counter en scoorde de 1-2. Twijfel alom bij alles dat Geel-Rode sympathie had bij de rust. Ook in de tweede helft bleef Mechelen drukken en kreeg het enkele goede kansen. Wanneer Charaï na een heel licht contact neerging in de zestien kreeg Malinwa en penalty. Jonas Ivens twijfelde niet en bracht de Maneblussers terug op gelijke hoogte. Even later kon opnieuw Charaï zich doorzetten en de bevrijdende 2-3 scoren. Mechelen won zo op het veld van Kortrijk en promoveerde naar de eerste klasse. Lierse versloeg in eigen huis Antwerp met 2-0 maar degradeerde toch naar tweede klasse. Doelpuntenmakers waren Peeters en Snelders.

Speeldag 6 deed er niet meer toe. In Mechelen werd het één grote viering en werd Lierse met 2-0 verslagen. De doelpunten kwamen van Ivens en Charaï. Antwerp versloeg op de Bosuil Kortrijk met 3-0 na doelpunten van Olguin, Lukanovic en Di Grégorio. Kortrijk trad op Antwerp aan met zijn beloftenploeg. Dankzij deze overwinning sprong Antwerp nog over Lierse naar de tweede plaats in deze eindronde. KV Kortrijk eindigde met een nul op achttien. [AN]