Interview "Nooit gedacht dat Jelavic het zo ver zou schoppen"

Fabian Morren
| 3 reacties
"Nooit gedacht dat Jelavic het zo ver zou schoppen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nikica Jelavic, voor vele supporters van de Jupiler Pro League geen echt bekende naam. In het seizoen 2007/2008 beleefde de Kroaat een slecht jaar in ons land. Met hoge verwachtingen kwam de jonge Kroaat naar België, maar die kon hij niet inlossen.

Door Glenn Schrader

Na amper drie doelpunten in 23 wedstrijden mocht de centrumspits uitkijken naar een andere club.Hij werd uitgeleend en uiteindelijk gekocht door Rapid Wenen. Een beslissing die hem geen windeieren heeft gelegd. In 71 wedstrijden kon hij 27 keer scoren, wat hem een transfer naar de Glasgow Rangers in Schotland opleverde. 

In het grijze Schotland kon Jelavic pas echt zijn duivels ontbinden. In 45 wedstrijden scoorde hij maar liefst 30 (!) keer. De Kroaat kreeg daarop een contract aangeboden in de grootste competitie ter wereld, de Premier League. De prestaties van de Kroaat verraste ook Eddy Van Den Berghe, assistent bij Zulte Waregem.   

Hadden jullie bij Zulte Waregem ooit verwacht dat hij het zo ver zou schoppen?

"Goh, nee niet echt. Bij ons deed hij het natuurlijk niet zo goed in de competitie. Ik weet nog dat Francky Dury hem gescout heeft en hij onder de indruk was van Jelavic. Dat hij bij ons niet slaagde komt door verschillende redenen."

Wat was jouw eerste indruk van Jelavic?

"Op de training zag je wel dat hij wel wat in zijn mars had. Hij toonde zeker de kwaliteiten die een centrumspits moet hebben. Zo herinner ik mij bijvoorbeeld nog de wedstrijd tegen Anderlecht op de zesde speeldag. We stonden toen 2-0 achter maar Jelavic kon in de laatste twintig minuten van de wedstrijd met twee knappe doelpunten ons toch nog een puntje bezorgen."

Waarom mislukte hij dan toch volgens jou in België?

“Die jongen had verschillende problemen. Allereerst had hij vooral mentale problemen. Hij kon hier niet aarden en had last van heimwee. Toen waren we nog niet zo professioneel als nu en konden we buitenlandse spelers niet zo goed begeleiden als nu.”  

Heb je achteraf spijt hem verkocht te hebben?

“Niet helemaal. We hebben dankzij hem ook wel financieel een goede zaak gedaan. Toen zagen we het niet helemaal in hem en hij wou echt vertrekken. De club heeft de beslissing om hem te verkopen dan goed overwogen en dat heeft goed uitgepakt voor hem.”  

Was zijn keuze om naar Rapid Wenen te vertrekken de goede dan?

“Uiteindelijk wel natuurlijk. In Rapid Wenen was hij denk ik wat korter bij huis en was hij ook wat volwassener geworden. Hierdoor heeft hij goede prestaties afgeleverd en een transfer over het Kanaal kunnen versieren."

Kan hij bij Everton slagen?

“Ik denk het wel. De Premier League is hem op het lijf geschreven. Hij is zeer atletisch en heeft een sterk lichaam. Daarnaast heeft hij nog een goede kopbal en is de aanvoer wel wat beter dan bij ons. Volgens mij kan hij daar zeker wel slagen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties