Interview KBVB geeft actieplan vrij tegen 'zwart geld'

KBVB geeft actieplan vrij tegen 'zwart geld'
Foto: © SC

De KBVB en de Pro League hebben deze middag hun standpunten kenbaar gemaakt naar aanleiding van de Panorama-reportage over het 'zwarte geld' in België. Steven Martens, directeur-generaal van de KBVB, en Ronny Verhelst, voorzitter van de Pro League, maakten hun actieplan kenbaar.

Johan Walckiers in Brussel

We gaan kort even de zeven actiepunten van de KBVB en de Pro League samenvatten. De punten moeten het voetbal 'eerlijker' maken, in alle geledingen. Dat het een werk van lange adem zal worden, mag duidelijk zijn.

1.) Intensifiëren van de financiële en fiscale ondersteuning

"We moeten proberen de tendens van 'zwart geld' om te draaien. Fair play is een belangrijk onderdeel van het voetbal. We moeten de clubs daarin steunen. Zij die het wel eerlijk spelen mogen niet het slachtoffer worden van de clubs die wel sjoemelen", aldus Steven Martens.

Concreet betekent dit dat de KBVB de clubs wil helpen met een juiste boekhouding op poten te zetten en hen te helpen daarmee door de clubs af te schuimen met raad en daad. Sinds een jaar is de KBVB al bezig met 'road shows' waarin ze de clubs oplossingen aanbieden en die willen ze dus nog intensifiëren.

2.) De modernisering van het vrijwilligersstatuut

Clubs steunen voor het merendeel nog steeds op vrijwilligers en hun legale vergoeding bepaald in de wet is heel miniem. Ook daar wil de Bond een oplossing voor vinden. 

3.) Clubs label geven met incentives voor geldstroming naar jeugd

De Bond wil dat de clubs meer geld steken in begeleiding van de jeugd en minder in het betalen van de spelers van de A-ploeg. "Nu zijn er nog te veel clubs die de A-ploeg ten alle prijze willen laten draaien", vertelt Martens. "Zij die hun geld in de jeugd steken om door te groeien naar de A-ploeg zullen van ons incentives krijgen." 

4.) Licentiesysteem voor derde en vierde klasse invoeren

In de uitzending van Panorama kwam aan het licht dat er zelfs geld uit criminele activiteiten aanvaard werd door de clubs uit nationale. "Op dit moment is er een licentie voor eerste en tweede klasse, maar ook dat is niet waterdicht zo is gebleken", vervolgde Martens. "Als clubs een parallele boekhouding voeren, kunnen wij daar weinig aan doen. Maar we willen nauwer gaan samenwerken met de Cel fraudebestrijding en het ministerie van financiën. Die licentie moet er ook komen voor derde en vierde. Om hen te helpen, maar ook om een soort controle te hebben."

"We moeten de licentiecriteria verbeteren en controleren en alles strikter toepassen", voegde Ronny Verhelst daar aan toe. 

5.) Fit en Proper test voor bestuursleden

Elk bestuurslid van een profclub zal moeten bewijzen dat hij nergens bij illegale activiteiten betrokken is. "Het is een deontologie-test", aldus Verhelst. "Een 'code of conduct' zeg maar. En ook bij overnames van clubs zullen de nieuwe eigenaars moeten bewijzen dat ze 'proper' werken."

6.) Clearing house voor proftransfers

Hiermee wil de Pro League vermijden dat er onder tafel geld wordt doorgeschoven aan spelers of makelaars. "We willen een systeem waarbij het geld van een transfer op een derde rekening gestort wordt. Zodanig dat alles duidelijk is."

7.) Statuut en controle van spelersmakelaars

"We willen dat een agent of een spelersmakelaar ten minste in het bezit is van een statuut als makelaar. Dat niet iedereen als makelaar aan de bak kan", besloot Verhelst. Dat makelaars veel geld op een transfer nemen, is bekend. De Pro League zou daar ook graag een plafond ingesteld zien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties