Interview "Een goede trainer tilt de spelers naar een hoger niveau"

Frank Deckers
| 13 reacties
"Een goede trainer tilt de spelers naar een hoger niveau"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zulte Waregem is op weg naar de titel. Voor het eerst in hun geschiedenis staat Essevee in deze fase van de competitie bovenaan het klassement. Zestien jaar geleden werd Lierse als kleinere club kampioen van België. Ex-spelers Karel Snoeckx en Jurgen Cavens maken de vergelijking.

“Zulte Waregem heeft net zoals Lierse in 1997 een heel sterke en compacte kern. Ze spelen iedere week met hetzelfde elftal en dat creëert automatismen”, zegt Jurgen Cavens aan Voetbalkrant.com. “Dat hadden wij in ons kampioenenjaar ook. Essevee heeft geen schrik van andere ploegen, ze willen altijd winnen. Voor mij is het geen verrassing dat Zulte Waregem bovenaan staat, ik heb twee keer tegen ze gespeeld dit seizoen en ze voetballen echt sterk.”

“De kracht van Zulte Waregem nu en Lierse toen is dat er geen grote vedettes spelen”, aldus Karel Snoeckx aan Voetbalkrant.com. “Berrier en Leye zijn uiteindelijk een beetje mislukt bij Standard en zijn daarom geen absolute topvoetballers. Maar dat maakt de ploeg net zo sterk, ze zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Ze hebben ook een mooie mix tussen jong en oud.”

“Zolang het goed gaat, leef je ook op een wolk”, zegt Cavens. “Lierse had tijdens dat seizoen een hechte groep. Iedere speler wou voor de andere door het vuur gaan, er was een heel grote samenhang. Eric Gerets was de lijm die alles bij elkaar hield. Hij is echt een geweldige trainer die de groep naar een hoger niveau tilt. Zijn enorme persoonlijkheid kon zijn visie zeer goed overbrengen op de spelers”, zegt de ex-Lierse aanvaller Cavens.

Francky Dury ademt net zoals Gerets voetbal”, heeft Cavens zelf al ondervonden. “Die man is bezeten door het spelletje en je kan alleen maar zulke resultaten neerzetten met een trainer die heel de dag bezig is met zijn vak. Dury heeft elk detail in de gaten en hij kan perfect de visie van de club overbrengen. Het is ook geweldig dat het een Belgische trainer is. Bij AA Gent is het hem niet gelukt, maar zij spelen echter wel POII. Als Dury zijn groep kan kneden zoals hij wil, weet je niet waar ze eindigen en daar is Zulte Waregem dit jaar een perfect voorbeeld van. Dat had Lierse met Eric Gerets in 1997 ook”, zeggen Jurgen Cavens en Karel Snoeckx.

Portie geluk

“Geluk is een belangrijke factor, maar een grote club heeft ook geluk nodig om kampioen te worden. Als je kijkt hoeveel punten Essevee heeft behaald op verplaatsing kan je niet meer spreken over enkel geluk”, vindt Cavens. “Je bent als kleine club afhankelijk van de vorm van de grotere club, maar geluk kan je ook afdwingen.”

“Het gebrek aan druk bij Essevee helpt ook al veel. Bij Zulte Waregem is het positieve druk, zij moeten geen kampioen spelen. Elke wedstrijd opnieuw kunnen ze vrank en vrij voetballen. Voor Anderlecht is iedere wedstrijd levensbelangrijk”, aldus Snoeckx.

Bevestigen

“Het enige waar Zulte Waregem voor moet oppassen is het volgende seizoen”, voorspelt Snoeckx. “Lierse had het ook moeilijk om te bevestigen. Een aantal spelers gaan vertrekken en de alternatieven zijn altijd duurder, want niemand gaat goedkoop voor de landskampioen spelen. Het bestuur moet nu doordacht investeren en zich vooral niet in de kosten jagen”, aldus Snoeckx.

“In Lier staat ook een heel mooi stadion, maar dat heeft ook veel geld gekost en ik vermoed dat het ook problemen met zich mee heeft gebracht. Zolang het budget het toelaat moet een club investeren, maar als subtopper moet je iedere euro twee keer omdraaien voor je hem spendeert”, aldus de Karel Snoeckx.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties