European Street Cup strijkt neer in Brussel

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 0 reacties
European Street Cup strijkt neer in Brussel
Foto: © SC

De eerste WK-match van onze Rode Duivels heeft de voetbalgekte in België helemaal doen losbarsten. Zo zou je haast vergeten dat van donderdag tot zondag ook het Europees Kampioenschap straatvoetbal voor de deur staat, en wel in onze hoofdstad!

The European Street Cup is nog maar aan haar tweede editie toe. "Vorig jaar zijn we gestart in Denemarken en nu is ons land aan de beurt", vertelt coördinator Bruno Keustermans tegenover Voetbalkrant.com. "De professionalisering van het straatvoetbal met grote evenementen als dit is relatief recent. Dat neemt niet weg dat het op één jaar tijd is uitgegroeid is tot iets dat wereldwijd via de sociale media wordt gevolgd."

Ook Londen en Rotterdam staan al te popelen om dit gebeuren naar hun stad te halen. Toch is de Europese voetbalbond (UEFA) nog niet mee met het verhaal. "Die politieke lobbying staat op het programma", gaat Keustermans verder. "Je hebt wel een officiele federatie die het EK freestyle erkent. Voor panna en straatvoetbal (vier tegen vier) is er vooralsnog geen overkoepelend orgaan. Diegene die het evenement claimt, kan het zoals wij nu organiseren."

Kan het straatvoetbal dezelfde weg als het futsal en beachsoccer bewandelen? Persoonlijk denk ik van wel", aldus initiatiefnemer Keustermans. "Er spelen in ons land veel meer jongeren straatvoetbal dan strandvoetbal. Dat merk je nu heel hard met de documentaire De Pleintjes en ook heel wat Rode Duivels groeiden ermee op. Dit is iets van alle tijden. Alleen ontbreekt deze sport op de lijst om officieel erkend te worden."

Een belangrijke Belgische pion heet Soufiane Bencok. De sterkte van ons land is volgens hem de polyvalentie. "De Belgen strijden op alle vier domeinen mee. Dat vergt wel de nodige training. Elke discipline een uur per dag, dan ben je wel even zoet. Zelf leg ik me niet te veel druk op, anders kan het meteen tegenslaan. Je hebt altijd wel jongens die kunnen verrassen. Er nemen een aantal goede spelers uit Polen deel."

Een van die Poolse toppers is Pawel Skora, de Europese kampioen freestyle van vorig jaar. "In Polen is vooral het freestyle de populaire discipline", zegt hij. "Ik ben onlangs afgestudeerd en ga nu uitzoeken of ik in de toekomst van deze sport kan leven. Ik probeer zoveel mogelijk toernooien mee te pikken, demonstraties te geven en the kids enkele trucjes bij te leren. Maar mogelijk zal ik dit voorlopig nog moeten combineren met een andere job."

De vierdaagse European Street Cup vindt plaats op de Nieuwe Graanmarkt. Voor meer info kan je terecht op volgende LINK.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties