Column Eén-twee van de week: "Leekens, een stichtend voorbeeld voor de vele vluchtelingen op deze aardbol"

Eén-twee van de week: "Leekens, een stichtend voorbeeld voor de vele vluchtelingen op deze aardbol"
Foto: © photonews

Wesley Muyldermans is auteur van verschillende boeken, maar eet, drinkt en ademt vooral voetbal en nog eens voetbal. Wekelijks geeft hij in ‘De Eén-twee van de Week’ zijn eigenzinnige en scherpe kijk op twee nieuwsfeiten, weetjes, geruchten of personages die de voorbije voetbalweek gekruid hebben.

In de vijfde minuut van de wedstrijd Racing Genk – Moeskroen van vorige vrijdag moest ik met enige weemoed terugdenken aan de historische woorden die wijlen Rik De Saedeleer sprak op een ijskoude winteravond in november 1985.

‘Ze gaan lopen, ze gaan lopen!’, weergalmde in de Belgische huiskamers toen in de Rotterdamse Kuip het Nederlands elftal massaal terugplooide. In Genk waren het zij die normaal gaan lopen, die in minuut vijf de Cristal Arena binnenkwamen onder begeleiding van enkele stewards.

Georges Leekens, een stichtend voorbeeld voor de vele vluchtelingen op onze aardbol 

Patrick Janssens zette, vast en zeker om aartsvijand Bart De Wever te treiteren, de deuren van zijn stadion wagenwijd open voor een meute Syrische vluchtelingen. Tijdens de wedstrijd namen de spelers van Racing Genk de woorden van de legendarische voetbalcommentator net iets té letterlijk en … ze gingen lopen!

De dappere supporters van Moeskroen én de vluchtelingen, zich totaal van geen kwaad bewust, dansten de polonaise en droomden luidop van een nieuw, dartelend Moeskroen à la Georges Leekens. Leekens, een lichtend voorbeeld voor de vele vluchtelingen op onze aardbol, want een coach die gaat lopen, maar telkens weer langs de grote poort zijn rentree maakt.

De coup de théâtre werd het voorbije weekend in Lokeren (weeral eens) tot een ongekend niveau verheven. Bob Peeters, handen in de zakken en zich in het Westelse Kuipje nog niet van het naderende kwaad bewust, maakt er ondertussen een vervelend gebruik van om misbruikt te worden door zijn clubbonzen.

Peter Maes, doe het niet!

Maar als het dan toch moet, doe mij dan maar Katrien Meire! Ook Willy Reynders voelt zich koud gepakt door de oude krokodil Lambrecht en zet het misschien ook wel op een lopen. Peter Maes dan maar als nieuw sportief directeur bij de Waaslanders …?

Mijn raad: doe het niet Peter, want als het project Lokeren blijft in eerste succes kent, dan zal dit enkel en alleen de verdienste van Leekens zijn. Goede raad is helaas zoals de buitenste bladeren van een bloemkool: je kunt er niks mee doen!

Schijn bedriegt echt wel, want de ogenschijnlijk ultraconservatieve en immer gereserveerde Jan Vertonghen heeft best wel een meer dan middelmatig gevoel voor humor.

Vorige week was hij met zijn club Tottenham in België voor de match tegen RSC Anderlecht, waardoor hij naar eigen zeggen verplicht (?) werd om de kraker PSG – Real Madrid op de zender 2BE te bekijken. Het lachen verging hem echter al snel bij het horen van de commentaren van Dirk Deferme en Tom Soetaers.

Hoe moeilijk en haast onmogelijk me dit ook valt, wil ik hen beiden toch eenmalig in bescherming nemen. Die lijnrechter leek echt wel op Gilbert Bodart, hoe zwaar de brave man hierdoor ook beledigd zou kunnen zijn, meer dan één speler van PSG heeft daadwerkelijk jeugdpuistjes en al die Ronny’s van het Braziliaans-Portugese voetbal brengen ook mij van de wijs.

Vertonghen hoorde wel tien fouten in vijf minuten en besloot terstond om tijdens de match daags nadien beter te doen. Toegegeven, Jan sloeg daarin, want hij maakte tijdens de tweede helft in acht minuten slechts zeven fouten! Er is maar één iemand bij 2BE die echt met de vinger kan gewezen worden: het orakel Aad De Mos.

Voetbal een feest …? Niet die ene donderdag in een kleine, muffe studio aan de Brusselse Reyerslaan!  

Het hart van Dirk Deferme, een Limburger met een bizarre voorliefde voor KV Mechelen, kan niet anders dan gebloed hebben. Volgens De Mos had AA Gent het PSG van vorige woensdag wel even over de knie gelegd. Hij verwees hierbij naar het gelijkspel van de Buffalo’s tegen Lyon, in de Franse Ligue 1 op een zeer ruime afstand van leider … PSG.

De Mos ging echter nog een stap verder door te stellen dat niemand anders dan PSG de titel kan pakken in Frankrijk én dat de Ligue 1 voor de Parijzenaars niets meer is dan een kleuterklas. Eén plus één is drie!? Hollandse logica blijkbaar!

Gelukkig had Jan Vertonghen iets anders (lees: Okaka) om handen tijdens de uitzending van de match Anderlecht – Tottenham op Canvas. Maarten Vangramberen deed nog zijn best om de meubelen te redden, maar de heren Sonck en De Vlieger lagen fameus dwars.

Het water in hun glas leek vervangen door azijn! Voetbal een feest …? Niet die ene donderdag in een kleine, muffe studio aan de Brusselse Reyerslaan!  
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties