Steeds meer Japanners in onze Jupiler Pro League: Een overzicht
Arjen T'Sjoen
| 4 reacties

Het voorbije jaar speelden er 11 Japanse spelers in de Jupiler Pro League

Steeds meer Japanners in onze Jupiler Pro League: Een overzicht
Foto: © photonews

Met Koji Miyoshi wil ook Antwerp graag een Japanner binnenhalen. De aanvaller maakte indruk op de Copa América met Japan en zal de volgende Japanner worden in de Jupiler Pro League.

In 2017 nam het Japanse DMM.com STVV over. Dat zorgde voor heel wat Japanse bestuursleden en spelers. Op dit moment blijven daar nog twee spelers van over met de doelman Daniel Schmidt en aanvaller Yuma Suzuki. De kans is wel vrij groot dat er nog enkele Japanners zullen bijkomen dit seizoen.

Verder spelen er in de Jupiler Pro League nog vijf Japanners. Bij onze G5 clubs spelen er twee, Junya Ito maakte vorige winter de overstap naar Racing Genk en deed mee het plotse vertrek van Alejandro Pozuelo vergeten. Bij AA Gent keerde Yuya Kubo na een jaartje Bundesliga terug, de Buffalo’s haalden hem in de winter van 2017 op bij het Zwitserse Young Boys Bern.

Daarnaast hebben ook Cercle Brugge (Naomichi Ueda), KAS Eupen (Yuta Toyokawa) en Ryota Morioka (Sporting Charleroi) een Japanner onder contract staan.

Deze zomer verlieten er dan ook nog eens vijf onze competitie, allemaal kwamen ze van STVV. Kosuke Kinoshita (Stabaek), Wataru Endo (VfB Stuttgart), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt) Takehiro Tomiyasu (FC Bologna) en Takahiro Sekine (Urawa Red Diamonds) zochten hun voetbalgeluk elders.

In het voorbije jaar zagen we dus 11 Japanners op de Belgische velden, gigantisch veel als je weet dat er voor 1 juli 2017 er slechts zes in België onder contract hebben gestaan.

De eerste was Masahiro Endo. In 2000 maakte hij de overstap van FC Yokohama naar KV Mechelen. Endo speelde vier wedstrijden voor Malinwa en trok dan naar La Louvière zonder ooit een minuut te spelen.

Ook nummer twee en nummer drie waren mislukkingen. In 2002 haalde Racing Genk Takayuki Suzuki binnen na een uitstekend WK in eigen land. Suzuki maakte nooit een doelpunt voor Genk. Een uitleenbeurt aan Heusden-Zolder was beter, maar de investering verdiende Genk nooit terug.

Een jaar later probeerde ook Lierse SK het eens met Yasutaka Nomoto, maar ook dat was allesbehalve een succes. Nomoto speelde 139 minuten in de wedstrijden tegen Racing Genk en La Louvière en mocht dan opkrassen.

In 2013 probeerde Standard het met twee Japanse spelers. Kensuke Nagai en Yuji Ono maakten de overstap van de Japanse competitie, maar meer dan een publicitaire stunt werd dat niet. Nagai mocht na drie wedstrijden alweer terugkeren, Ono deed het beter en had even een basisplaats bij STVV.

De enige geslaagde Japanner was Eiji Kawashima. Hij kwam in 2010 terecht bij Lierse SK en groeide op het Lisp uit tot publiekslieveling en prima doelman. In 2012 haalde Standard hem binnen en ook daar had hij een basisplaats. Op zijn 36ste speelt Kawashima nog steeds in de Ligue 1 bij Strasbourg en is hij ook nog steeds Japans international.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties