Joachim Mununga komt met pakkende getuigenis over racisme: "Complex probleem? Bullshit" en "Je voelt je ontmenselijkt"

Johan Walckiers
Johan Walckiers en Redactie vanuit Brussel
| 13 reacties
Joachim Mununga komt met pakkende getuigenis over racisme: "Complex probleem? Bullshit" en "Je voelt je ontmenselijkt"

De Pro League organiseerde woensdag een seminarie rond een 'Handleiding Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen'. Daarbij was ook een rondetafelgesprek, waarbij Joachim Mununga met een pakkende getuigenis kwam.

Joachim Mununga is tijdens zijn rijkgevulde carrière bij onder meer Tubeke, KV Mechelen, Bergen, Beerschot en enkele buitenlandse clubs ook vaak slachtoffer geweest van racistische bejegingen.

"Op zo'n moment voel je je geen mens meer, voel je je helemaal ontmenselijkt. Dan wil je zo snel mogelijk verdwijnen", aldus Mununga haast in tranen op de meeting. Waarop hij ferm van leer trok: "Mensen die zeggen dat het een complex probleem is? Die hebben het nog nooit meegemaakt. Ik voel de haat nog steeds opborrelen. Het is hélémaal géén complex probleem: dat is bullshit."

Ik verbeet de tranen ... op zo'n moment wil je verdwijnen

Als je geconfronteerd wordt met racisme, dan sta je alleen op de wereld: "Ik verbeet de tranen en ploegmaats kwamen me zeggen dat ik moest verder spelen. Op zo'n moment hoop je dat de eigen fans, de coach of de medespelers actie zullen ondernemen. Ik wachtte daar altijd op ... tevergeefs. Ik voelde me nooit gesteund."

Ondertussen is Mununga als assistent actief bij OH Leuven, dat onlangs nog de eerste periode in 1B won: "Het is erg dat ik het nog moet zeggen in 2019, maar het is heel moedig van OH Leuven dat ze mij een kans geven om assistent te zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties