Royal League in gevaar

viki meeuwis
| 0 reacties
Royal League in gevaar
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Terwijl in België volop gespeculeerd en gediscussieerd wordt over de oprichting van een Benelux-Liga, ontstaat er in Scandinavië onduidelijkheid over het plaatselijke internationale tornooi. De organisatoren van de Royal League slagen er niet in om de data voor de wedstrijden vast te prikken.
Normaal gezien hadden de wedstrijddata vorige week al bekend moeten zijn en had de eerste ronde op 3 november aanstaande van start moeten gaan. Maar zowel WK als Uefa-kwalificaties gooien roet in het eten.
 
De Royal League werd in het leven geroepen om de lange winterstop (in Denemarken tot maart, in Zweden en Noorwegen tot april) te overbruggen. Het tornooi is echter ook de perfecte gelegenheid voor buitenlandse clubscouts om de spelers van de Scandinavische topteams aan het werk te zien. Alleen de vier beste teams van de drie landen mogen immers deelnemen. De Royal League werd vorig jaar voor het eerste georganiseerd en onlangs gaven de Fifa en de Uefa hun goedkeuring voor een volgende periode van vijf jaar. Ook andere Europese landen toonden al belangstelling voor zo’n formule. 

FC Kopenhagen werd vorig jaar de eerste club die het Scandinavische tornooi won. De vier eerste rondes waren gepland op donderdagen vanaf 3 november tot en met 15 december. De wedstrijden in de Uefa-beker van Brøndby en Viking op 3 november, de bekerwedstrijd in Noorwegen van Lillestrøm op 6 november en de play-offwedstrijden van de Noren voor het WK op 12 en 16 november maken dit echter onmogelijk. Die data vallen ofwel op een donderdag ofwel te kort bij de geplande Royal League - wedstrijden waardoor het schema nog zwaarder zou worden dan het al is voor de clubs.
 
Het grootste probleem voor de organisatoren ligt bij het drukke schema van de Deense landskampioen Brøndby. Die spelen vanaf november elk weekend ofwel een wedstrijd in de Deense eerste klasse ofwel bekerwedstrijden tot en met 4 december. Brøndby heeft ook vier spelers die de play-offs voor het WK bij de min-21-jarigen spelen. Mogelijk speelt ook het Deense A-team nog barragewedstrijden.
Indien FC Kopenhagen en Brøndby in dezelfde groep in de Royal League terecht komen, zouden die wedstrijden al naar februari moeten opschuiven.
 
De organisatoren zullen nu de laatste wedstrijd in de voorronde van het WK afwachten om dan met een (hopelijk) definitief schema te komen. Boye Skistad, belast met de dagelijkse leiding bij de NFF (Noorse voetbalbond) blijft er in gelove:. “De situatie is moeilijk, maar niet hopeloos.”
 
Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties