Interview Verhoeven: 'Wil Sterchele niet kopiëren'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Verhoeven: 'Wil Sterchele niet kopiëren'
Foto: © SC

Vincenzo Vinnie, Vininho, Vinzaghi – Verhoeven, maakte zich zaterdag tegen Westerlo met een uitgelokte strafschop opnieuw belangrijk voor Germinal Beerschot. “Ik wil er niet gewoon tussenlopen”, klinkt de 20-jarige aanvaller en publiekslieveling ambitieus.
 
We keren even terug naar zaterdagavond in Het Kuipje, kwart voor tien. Verhoeven komt op het veld Yves De Winter tegen en laat zich gemakkelijk vallen. Germinal Beerschot krijgt een onterechte strafschop toegewezen en pakt met de drie punten veel meer dan het verdient mee naar Het Kiel. “Het was wel strafschop”, vindt Verhoeven, “maar dan wel een heel lichte. We hebben er dit jaar al voor minder tegen gekregen. De scheidsrechter heeft het misschien niet gezien, maar de lijnrechter gaf wel aan dat het penalty was.” Maar Verhoeven ging toch wel heel gemakkelijk tegen de grond. “Ik moest het doen, want het was een belangrijk moment in de wedstrijd. Na de wedstrijd heeft De Winter ook toegegeven dat hij me geraakt heeft.”
 
(Geen) strafschop
 
Strafschop of niet, de drie punten zijn voor De Mannekes. “Iedereen was maandag heel blij op training. We hebben op Westerlo echt gouden punten behaald. Als we tegen Roeselare kunnen winnen, halen we negen op negen en kunnen we met vertrouwen naar de wedstrijd tegen Anderlecht toeleven.”
 
Verhoeven krijgt beetje bij beetje zijn kans in het eerste elftal. “Het begint te groeien, ik ben nog jong en zit vol ambitie. Ik wil mij belangrijk maken voor de ploeg en er niet gewoon tussenlopen.” Dat het met de andere spitsen niet draait speelt wel in het voordeel van de jonge aanvaller. “Het is niet aan mij om over hen te oordelen. Ik ben een bescheiden jongen en ben altijd blijven werken. Vooral in hun schaduw, maar ze beginnen mij al als een concurrent te bekijken. Ze zien ook dat ik bij de reserven goed bezig ben. Maar ik kan nog altijd veel van hen leren, ik mis de ervaing en compenseer dat voorlopig met mijn eigen spel. Vooral tegen de grotere ploegen zal ik nog veel moeten bijleren.”
 
Sterchele
 
Een belangrijke factor in Verhoevens doorbraak is François Sterchele. “Ik heb veel geleerd door naar hem te kijken en hij geeft me nog altijd tips. Je ziet dat ook in mijn spel terug. We zijn allebei spitsen die veel lopen en op een verdediging wegen. Ook de trainer en de technische staf zeggen dat er gelijkenissen tussen ons zijn. Dat is een groot compliment voor mij. Hij is 25 en speelt bij de Rode Duivels. Ik ben nog altijd maar twintig jaar, voor mij moet alles nog beginnen. Het gebaar dat ik na mijn doelpunt tegen Brussels deed, was om François te bedanken. Hij is één van mijn beste vrienden geworden. We waren donderdag voor de wedstrijd nog samen gaan eten en hij vroeg me aan hem te denken als ik tegen Brussels zou scoren. Ook hij maakte tegen die club én tegen Patrick Nys zijn eerste doelpunt in eerste klasse. Ik wil hem zeker niet kopiëren.”
 
Verhoeven heeft niet alleen veel geleerd van Sterchele, maar ook van zijn idolen op de groene mat. Hoewel hij zichzelf niet graag vergelijkt – “Dat moeten anderen voor mij doen.” - vindt hij toch dat er raakpunten zijn met Filippo Inzaghi. “Een vriend van me noemt me zelfs al Vinzaghi. Ik weet me ook altijd goed te plaatsen voor doel. Niet alle kenmerken van Inzaghi komen overeen met mij, ik denk persoonlijk dat ik sneller ben dan hem. Naar een speler als Cristiano Ronaldo kijk ik niet graag. Dat is mijn stijl niet. Ik ken mijn sterke en zwakke punten en zal nooit die 100.000 dribbels kunnen. Ik heb wel een actie in huis, maar als spits moet je niet overdrijven. Je moet zien dat je op de juiste moment op de juiste plaats voor de goal staat.”
 
Steun supporters
 
Verhoeven kan op veel steun rekenen van de Beerschot-supporters. Daar is zijn verleden bij de ploeg, Vinnie doorliep alle jeugdreeksen bij (Germinal) Beerschot, niet vreemd aan. “Doorbreken bij de ploeg waar je supporter van bent, dat is het mooiste wat er is. Het is ook heel knap wat de supporters voor mij doen, maar op die petitie (supporters riepen via een petitie op internet op om Verhoeven te laten spelen, nvdr) heb ik wel even geantwoord. Ik wilde dat het stopte. Ik wou geen extra druk voor mezelf, de trainer en de andere spelers. Ik val diezelfde week in en scoor tegen Brussels, maar ik wil niet dat ze denken dat ik door hun actie mocht spelen.”
 
Opgemerkte gast zaterdag in Het Kuipje was Jean-François de Sart, nationale beloftencoach. De zestien doelpunten bij de beloften en sterke invalbeurten in het eerste elftal zullen ook hem niet ontgaan. “Ik droom ervan om bij de nationale beloften te spelen, maar ik moet me eerst bewijzen. Het is toch een ploeg waar grote namen en vele miljoenen inzitten, alleen hebben ze niet echt een spits maar flankaanvallers. Giuseppe Rossini van Utrecht zit wel in de kern, maar hij is een grote spits en ik ben eerder de kleine, vinnige aanvaller. Bij de jeugd werd ik echter altijd gebarreerd door Kevin Mirallas en Moussa Dembele. Dat zijn nu toch heel grote namen.”
 
Vriendin zorgt voor succes
 
Met zijn twintig jaar is Verhoeven nog een jong en wild veulen op het veld, maar naast het voetbal is hij een heel rustige jongen. “Ik ben vier jaar samen met mijn vriendin. Die relatie kwam op een goed moment, want de meeste jongeren beginnen dan het uitgaansleven te kennen. Mijn vriendin heeft me meer thuis gehouden. Ik heb mijn succes in de eerste ploeg dus ook aan haar te danken. Maar als de gelegenheid zich voordoet, ga ik nog wel eens weg. Al zal je mij niet heel België zien afdweilen om ergens te gaan feesten.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties