Grote competitiehervorming komt er: in 2016-2017 nog acht tweedeklassers

Caroline Tonnelier
| 62 reacties
Grote competitiehervorming komt er: in 2016-2017 nog acht tweedeklassers
Foto: © photonews

Er werden de voorbije weken her en der bedenkingen geuit op de aanstaande competitiehervorming, maar de Nationale Studiecommissie heeft de plannen goedgekeurd. Dat betekent dat er vanaf het seizoen 2016-2017 nog 24 profclubs zijn.

Daarvan zullen er net als nu 16 ploegen in eerste klasse spelen. In tweede klasse krijgen we een volledig ander scenario. Er zullen nog slechts 8 clubs op dat niveau actief zijn. 

De tweedeklassers zullen in principe niet meer kunnen degraderen. Daar is echter een uitzondering op, wanneer een ploeg uit derde aan de strenge voorwaarden voor de profclubs kan voldoen. 

Vanuit tweede naar Europa?

In tweede klasse, die vanaf dan overigens eerste klasse B zal heten, zullen er twee speelrondes zijn. De winnaars daarvan beslissen onder elkaar wie naar eerste klasse kan promoveren. Er zal slechts één ploeg promoveren, maar er kan ook slechts één team  uit eerste klasse degraderen. 

Play-off 2 wordt uitgebreid tot 12 teams. Niet alleen zal de nummer 15 uit eerste klasse ook kunnen deelnemen, maar ook de nummers 2 tot en met 4 uit eerste klasse B.

Dat betekent dus dat de ploegen die op het tweede niveau actief zijn aanspraak kunnen maken op een Europees ticket. Daarvoor moeten ze niet alleen play-off 2 winnen, maar ook het duel tegen de nummer vier uit play-off 1. 

a

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties