Vandaag witte rook omtrent competitiehervorming, specialleke voor jeugdploegen

Vandaag witte rook omtrent competitiehervorming, specialleke voor jeugdploegen
Foto: © SC

De kogel is (bijna) door de kerk. Na de Pro League heeft nu ook tweede klasse de competitiehervorming goedgekeurd. De volledige scheiding tussen prof- en amateurclubs bleek ook voor de tweedeklassers aanvaardbaar. Vandaag zou het wel eens D-day kunnen zijn wat betreft de hervorming.

Concreet houdt het voorstel in dat eerste klasse 16 ploegen zal blijven tellen. Maar tweede klasse zou afslanken tot slechts 8 ploegen. Met dat nieuwe systeem zakt elk jaar maar één ploeg, de zestiende, uit eerste naar tweede klasse.

De winnaar van tweede klasse maakt de omgekeerde beweging. Die wordt bepaald door promotiewedstrijden tussen de winnaars van twee speelrondes van telkens 14 speeldagen tussen de 8 tweedeklassers.

Unanimiteit

Nadat de eersteklassers zich al akkoord verklaarden over het voorstel deden vorige week ook de tweedeklassers dat. Amateurclubs uit lagere regionen maakten nog bezwaren, maar kregen ondertussen garanties.

Het valt nu vooral af te wachten wat de Waalse amateurclubs gaan doen: om vanavond het voorstel al goed te keuren is unanimiteit nodig, anders schuift de zaak op naar de Algemene Vergadering van 27 juni.

Jeugdploegen

Opvallend extra nieuws is dat er eerstdaags een nieuwe manier van werken komt wat betreft de jeugdploegen. Die zouden in twee reeksen van 12 worden opgedeeld in het nieuwe plan.

Maar vooral: de kwaliteit van de jeugdwerking zal doorslaggevend worden bij wie in eerste en wie in tweede klasse speelt in deze jeugdploegencompetitie. Sportieve resultaten zullen daarbij niet meespelen.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties