Stadionplannen in Brussel, het blijft wachten op de eerste steen op de Heizel

Jacob Delabastita
Jacob Delabastita
| 46 reacties
Stadionplannen in Brussel, het blijft wachten op de eerste steen op de Heizel
Foto: © SC

Deze foto hebt u ongetwijfeld al verschillende keren zien passeren. Op de eerste steen van het nieuwe Eurostadion blijft het voorlopig nog wachten, en het ziet er niet naar uit dat de impasse snel doorbroken kan worden.

Over dit stadion is al veel geschreven en gezegd. De locatie, die staat ondertussen wel vast. De nieuw te bouwen arena zal terecht komen op parking C van de Heizel. Al is zelfs dat nog niet zeker, want verschillende actiegroepen zijn bezig met de strijd tegen het stadion.

Kritiek

Volgens de actiegroep Geen Stadion op Parking C, is deze plaats helemaal niet geschikt. Zij verwijzen dan vooral naar problemen op vlak van mobiliteit. "Het stadion zal komen aan één van de drukste assen van de Brusselse ring. De mobiliteitsproblemen zullen dus gewoon blijven en zelfs erger worden, door andere projecten op de Heizel."

Ook vanwege de Vlaamse regering is al kritiek gekomen op het stadion. Het MER (milieueffectenrapport) werd niet aanvaard. Dit houdt in dat de Vlaamse regering vindt dat er nog fouten in het rapport staan. Het document ligt nu terug bij Ghelamco, die het opnieuw aan het uitwerken zijn.

Ook het gebrek aan transparantie vanwege het stadsbestuur in Brussel laat een ander licht op de zaak schijnen. Zo is er nog altijd weinig geweten over de ondergrondse parking en de financiën.

Ten slotte heeft ook de UEFA al kritiek gegeven op de gang van zaken aan de Heizel. In 2020 moeten er in het stadion matchen gespeeld worden voor het EK. Als de bouw in 2016 niet begonnen is, dreigt de UEFA om die matchen te verplaatsen. Of het effectief zo ver zal komen is nog zeer de vraag, maar het is toch al een stevige verwittiging.

Geen vuiltje aan de lucht

Volgens Ghelamco en het Brussels stadsbestuur is er echter geen vuiltje aan de lucht. Zelfs de geruchten dat Anderlecht fiscale cadeautjes zou krijgen, worden vlotjes weggeveegd. Bij Ghelamco klinkt het volgende: "Het zou misschien inderdaad krap kunnen worden, maar de deadline van midden 2019 moet normaal gehaald worden."

Ook bij Brussels schepen Guy Vanhengel is het optimisme troef. Ondanks de ferme tegenwind die hij al kreeg, omdat Anderlecht financieel enkele cadeaus krijgt. Zo zal ook de stad Brussel 80 miljoen investeren in de voetbaltempel. Bij hem klonk: "Ik sta recht in mijn schoenen, ik heb niets verkeerd gedaan."

Over het stadion zelf

Het Eurostadion, zoals het voorlopig wordt genoemd, moet plaats geven voor 60.000 man. De kostprijs bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. Laat ons hopen dat alles op tijd klaar geraakt, anders maken we onszelf onsterfelijk belachelijk in Europa.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties