Het einde van de Royal League in zicht

viki meeuwis
| 0 reacties
Het einde van de Royal League in zicht
Foto: © SC

Gisterenavond werd voor de tweede keer de finale van de Royal League gespeeld, de Scandinavische Champions League. Misschien wel de voorlaatste keer. 
Reden hiervoor is dat het aantal toeschouwers en het aantal tv-kijkers drastisch omlaag gegaan is. Waar de Noorse voetbalbond vorig jaar nog 5518 tickets verkocht werden er dit jaar slechts 3733 aan de man gebracht. In Denemarken was een terugval te zien van 5277 naar 1404 (met uitzondering van de finale).

In Noorwegen was die tegenvallende verkoop vooral te wijten aan het feit dat geen enkele van de wedstrijden in de thuisarena’s van de clubs werden gespeeld. Vaak moesten de clubs en de fans uitwijken naar stadions die veel verder weg lagen omdat hun eigen veld niet bespeelbaar was of het stadion niet over de nodige voorzieningen beschikte voor gebruik in de winterperiode. 

Indoorhallen kunnen een oplossing bieden, maar de Deense voetbalbond stelde daar resoluut haar veto tegen. Het absolute dieptepunt dit seizoen was de wedstrijd tussen het Noorse Start en het Deense Midtjylland in het stadion van Odd Grenland in Skien, waar amper 63 toeschouwers kwamen opdagen. 

Ook de drukke kalender van de verschillende (Deense) clubs die naast de Royal League zelf nog bekerwedstrijden en eventueel voorrondes in de Uefa-beker hadden af te werken zorgden voor veel wrevel bij de Scandinavische voetbalbonden onderling. Waar voorheen Scandinavische ploegen weinig of nooit voorbij de eerste voorrondes geraakten in de Champions League (behalve Rosenborg) en de Uefa-beker, blijken de teams sterker te worden en meer en meer de voorrondes te overleven.
 
Ook de het aantal toeschouwers dat de wedstrijden volgde op de televisie kende een terugval. In 2004/2005 trokken de uitzendingen nog 264.000 kijker in Noorwegen, dit jaar werd dat aantal gehalveerd. “We zijn niet tevreden over de kijkcijfers dit seizoen en zijn er niet op gebrand om het toernooi ook volgend jaar nog op de buis te brengen”, aldus de eindredacteur sport Hallbjørn Saunes van TV Norge. 

Ook bij het Zweedse Kanal 5 liepen de kijkcijfers een deuk op. TV Norge, het Zweedse en Deense Kanal 5 betaalden in totaal een kwart miljoen Noorse Kronen (ongeveer 32.000 euro) voor de uitzendrechten gedurende vijf jaar volgens de voorzitter van de Noorse Voetbalbond (NFF), Sondre KÃ¥fjord.

De tv-zenders hebben wel de mogelijkheid om zich na drie jaar uit dit contract uit te kopen. Het ziet er naar uit dat de stations dat ook zullen doen. Nochtans zijn de inkomsten van de uitzendrechten van levensbelang voor de instandhouding van de Royal League, zij vormen immers de grootste bron van inkomsten.

De tv-zenders beseffen dat het tijd vergt om een nieuw concept uit te bouwen en willen het volgende jaar afwachten om een definitieve beslissing te nemen. Het aandeel voetbal in het pakket van de betaalzender Kanal 5 in de winter is relatief klein. Scandinavische kijkers volgen vooral het ijshockey en de meer typische Noordse wintersporten. Ook de Olympische Winterspelen kunnen iets te maken hebben met het teleurstellende kijkersaantal.
“Wij zullen het afgelopen seizoen samen met het bestuur van de Royal League evalueren na Pasen. Dan maken we de kosten baten analyse op”, aldus Hallbjørn Saunes van TV Norge.
 
De deelnemers aan de Royal League zijn nochtans tevreden over het toernooi. Volgens Per Mathisen, directeur bij Lillestrøm SK, is de Royal League interessant voor clubs op economisch vlak maar ook op het sportieve vlak omdat ze zich met de top in Scandinavië kunnen meten. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties